Stroomcapaciteit in Japan sneller terug met groene energie

Foto: Jeff Kubina, Flickr

De aardbeving en tsunami in Japan hebben hebben de productie van 15000 MegaWatt elektriciteit beschadigd. Ter vergelijking: dat is net zoveel als de stad New York nodig heeft in een hete zomer wanneer de airco’s op volle toeren draaien. Hoe kan de stroomvoorziening nu het snelste weer worden opgebouwd? Denktank het Nautilus Instituut voor Veiligheid en Duurzaamheid heeft een opmerkelijk antwoord: dit kan drie jaar eerder met een mix van energie uit hernieuwbare bronnen en technologieën voor energiebesparing dan met een conventionele oplossing die bestaat uit fossiele brandstof en kernenergie.

Wederopbouw met hernieuwbare bronnen zorgen uiteraard voor een veel schonere elektriciteitsvoorziening. De initiele kosten liggen weliswaar hoger, maar wanneer ze worden gespreid over de levensduur van de initiatieven, komt het neer op slechts 10% per jaar meer. Die extra kosten zijn volgens het Nautilus Instituut meer dan gerechtvaardigd door de positieve economische impuls die het drie jaar eerder terugbrengen van de stroomcapaciteit brengt.

Bronnen: Grist.org en Nautilus.org

Lees ook:

Een zonnepaneel op je dak
Zo praat je mee over kernenergie

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020