Student maakt groen dak voor bus

Marco Castro
Marco Castro

 
Eco-groendaken komen steeds vaker voor in de stad. Deze groene daken zien er mooi uit en ze absorberen CO2 uit de lucht. Student Marco Antonio Castro Cosio bedacht dat daar meer uit te halen moest zijn en ontwierp als afstudeerproject een eco-groendak voor de bus. Het project, Bus Roots, gaat uit van het eco-groendak zoals het op gebouwen en huizen geplaatst wordt, maar installeert het op het dak van een bus.

Bio Bus
Het systeem van een eco-groendak op een bewegend voertuig is niet nieuw; het werd ook al toegepast op vrachtwagens en treinen. De ruim dertig vierkante meter bovenop een bus werd echter nog niet gebruikt. Met het systeem van Castro Casio komt daar een einde aan. Het principe is gelijk aan de eco-groendaken die op gebouwen gebruikt worden; de bussen worden voorzien van een groenlaag en een drainagesysteem. Dit voorkomt dat er heel veel water op de bus blijft liggen en zorgt ervoor dat de planten de kans krijgen goed te groeien. Castro Cosio brengt zijn idee ten uitvoer in de Bio Bus, een mobiel wetenschappelijk laboratorium. Het is echter de bedoeling dat het wordt toegepast op elk busdak in New York en mogelijk ook daarbuiten.
Voordelen
Ongebruikte ruimte op gebouwen en voertuigen bedekken met een eco-groendak heeft veel voordelen. Zo ziet het er mooi uit, biedt het geluids- en warmte isolatie, vermindert het de hoeveelheid water die met regenval in het riool terecht komt en het absorbeert CO2. Alleen in New York rijden al 4500 bussen rond, die allen voorzien kunnen worden van een eco-groendak. Dat levert direct ruim 13 hectare aan extra groen in de stad op.
Bron: Bus Roots, EcoGeek
Lees ook:
Win een kookworkshop bij je thuis van een chef-kok
Ontbossing van de Amazone haarscherp in beeld gebracht
Voedsel is voor mensen, niet voor auto’s

6 reacties op “Student maakt groen dak voor bus”

 1. "vermindert het de hoeveelheid water die met regenval in het riool terecht komt"
  Behalve dat de bijdrage minimaal is, kost het rondrijden met veel water ook (vee) energie

 2. Of zo'n groen dak CO2 afvangt is onwaarschijnlijk.
  Wel zorgt zo'n dak voor meer brandstof dus voor voor meer CO2 uitstoot. Waarom:
  1. de bus wordt zwaarder dus meer brandstof verbruik
  2. de luchtweerstand is groter dus meer brandstof verbruik
  Het zo prettig zijn als deze site enige kwaliteitstoets hanteert, waarbij onzin berichten afvallen

 3. Er is wel gekeken naar gewicht (keuze: vetplanten, ook in verband met weinig onderhoud), maar in de praktijk zou inderdaad nog moeten blijken of zoiets op grote schaal wat op kan leveren. Nu is het nog in de experimentele fase.

Reacties zijn uitgeschakeld.