Studenten doen het zelf: een tractor starten op kookolie


5217518286 E2E53041B8
Oude Olie En Nieuwe Olie (Flickr.com: Letorrivacation)

Britse studenten hebben in de les met behulp van formules geleerd dat het kan. Je kunt brandstof maken van biomassa, van plantaardige olie of dierlijke vetten. Maar in dit project maken ze het zelf: biobrandstof. En laten ze er een tractor op rijden.
Op een boerderij starten de studenten met restjes olijfolie en plantaardige olie. Daar voegen ze vervolgens methanol, een soort alcohol aan toe. Om biobrandstof te maken moet er precies de goede hoeveelheid katalysator gebruikt worden.
Ook lukt het de studenten algendiesel te maken: uit zee halen ze algenmonstertjes en na een chemische reactie komt er uit de algencellen wat olie vrij.
Je ziet in de tien minuten durende clip dat het vrij arbeidsintensief is om een klein beetje biobrandstof te maken. Maar, de studenten zelf verbazen zich over het spannende alternatief voor fossiele brandstoffen. Ze zien al mogelijkheden: wat zou het prachtig zijn als er straks  voertuigen kunnen rijden op de restolie van de vele Britse fish ‘n chips restaurants!
Bekijk het filmpje hieronder:Bron: The Guardian
Lees ook
Gallery: dingen die jij kunt doen om je energienota laag te houden
Brits bedrijf maakt benzine van lucht
Tieners maken generator die op urine werkt
 

Over de schrijver

2 gedachten over “Studenten doen het zelf: een tractor starten op kookolie”

Reacties zijn gesloten.