Studenten ontwerpen drone die poesjes en anderen in nood redt

HLQ Engineering Team

Een groep studenten van de San Jose State University heeft een bijzondere vierkante helikopter ontworpen die reddingswerkers en noodhulpteams bij kan staan. Deze HLQ (uit te spreken als ‘hulk’) kan per vlucht maar liefst 25 kilo aan hulpmateriaal met zich meenemen. Dankzij een inzameling via de website Kickstarter kunnen de studenten nu gaan werken aan een echt prototype.

Voordeliger en krachtiger

De HLQ is niet de eerste onbemande vrachthelikopter, maar heeft wel een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de K-Max. Die kost miljoenen dollars en kan maximaal 2 kilo met zich meenemen. De HLQ zou met een productieprijs van 10.000 dollar slechts een fractie van dat bedrag kosten én vervoert 25 kilo. Als het prototype helemaal volgens plan zou werken, dan kunnen reddingswerkers coördinaten invoeren in de HLQ en deze vervolgens water, voedsel en andere hulpmaterialen laten droppen. Dit is vooral praktisch bij grote rampen, waarbij de reddingsteams het getroffen gebied bijna niet in kunnen komen.

Pizza’s en poesjes

Volgens de studenten hoeft de HLQ niet werkloos in de kast te staan als zich geen rampen voordoen. Dan kan de drone namelijk ook gewoon gebruikt worden om pizza’s te bezorgen of puppies en poesjes van daken en uit bomen te redden. Of het zover komt, zullen we binnenkort zien. Het benodigde bedrag is inmiddels ruimschoots binnengehaald, dus de studenten kunnen beginnen met de bouw van een prototype.

Bron: PopSci.com

Lees ook:

Hollandse kaas een sprookje? Deze kaasjes zijn wél echt van eigen bodem

Eind 2013 hebben half miljoen huishoudens een slimme meter

Gewonde dolfijn vraagt hulp aan duikers