In De Verdieping van Trouw stond een groot artikel over ‘ontspullen’ in februari van dit jaar. In het stuk wordt de westerse consument indirect op de vingers getikt door trendvoorspeller James Wallman. Hij schreef onlangs een boek over ontspullen dat net uit is in Nederland: ‘Stuffocation’. De titel is een samentrekking van het woord ‘stuff’ en ‘suffocation’, en betekent zoiets als stikken in de spullen. In het boek belicht hij het onbehaaglijke gevoel dat het hebben van te veel spullen ons kan geven. Verder onderzoekt hij nieuwe mogelijkheden en mooie oplossingen voor dit groeiende probleem.
Stuffocation
We leven in een tijd waarin we meer spullen hebben dan ooit. Waar men vroeger vooral spullen hadden om in hun dagelijks behoeften te voorzien, hebben we nu allerlei spullen die we zelden of nooit gebruiken. Onze huizen staan vol met spullen: kleren die we niet meer dragen, gereedschap dat we amper gebruiken en speelgoed waar we al lang niet meer mee spelen. We hebben snuisterijen, gadgets en dingen die ooit nog van pas zouden kunnen komen, maar we zijn er niet gelukkiger op geworden. Sterker nog: psychologen toonden met hormoonmetingen aan dat het hebben van teveel spullen stress veroorzaakt en andersom.
In het boek interviewt James Wallman antropologen die de ‘rommel crisis’ onderzoeken. Verder spreekt hij met economen over nieuwe manieren van vooruitgang meten en bevraagt hij psychologen over materialisme en stress. Naast het belichten van de problematische kant komt hij ook met oplossingen. Zo zouden we niet alleen moeten ontspullen, maar onze focus meer moeten leggen op ervaringen in plaats van spullen. We zouden niet meer nieuwe dingen moeten geven aan iemand, maar nieuwe ervaringen, zoals bijvoorbeeld een leuke voorstelling of een lekkere lunch. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat mensen veel gelukkiger worden van een ervaring dan van een ding.
Marie Kondo
Als je wilt ontspullen kan je dat natuurlijk helemaal op eigen kracht doen, maar de kans is groot dat je bepaalde patronen hebt die je zult moeten doorbreken. Als je hebt opgeruimd wil je dat niet over een tijdje weer moeten doen, omdat je toch weer van alles hebt verzameld. Een populaire opruim methode is die van Marie Kondo. In 2015 schreef zij het boek ‘Opgeruimd’ en onlangs verscheen haar nieuwe ‘Spark Joy.’ Beide boeken richten zich op ontspullen en bieden praktische tips.
De Marie Kondo methode is eigenlijk best eenvoudig: je ruimt per categorie op. Dus niet per ruimte. Je kiest een categorie en schuift alle items op een grote hoop. Per item ga je na of je er blij van wordt. Als dit niet het geval is kan het weg. Zelf gebruikt ze trouwens de moeilijk vertaalbare vraag: does it spark joy? Nu krijg ik de kriebels van zo’n mierzoete vraag, maar de kern is wat mij betreft absoluut waardevol. Als iets je een goed gevoel geeft en je het écht zult missen dan mag het blijven. Is dat niet het geval? Dan mag het weg. Nu ligt dat gevoelsmatig natuurlijk anders met hamer dan met een familie album, maar over het algemeen werkt het aardig goed.
Zelf gaat Marie Kondo nog een stap verder items te bedanken voor hun ‘hulp’. Als dat helemaal je ding is of je daar overheen kunt lezen heb je een boek vol met waardevolle tips. Zo helpt ze niet alleen met ontspullen maar ook met slimme opbergtrucs. Ze is namelijk naast opruim-goeroe ook een origami kampioen met kleding. Ze weet als de beste hoe jouw overgeblevenen pareltjes het best tot hun recht komen of netjes blijven in je kast. Het boek leest als een trein, dus met een beetje motivatie maak je binnen no time de kringloop blij met een berg spullen. Iedereen blij.
Het gras bij de buren
Ben je benieuwd wat andere mensen allemaal in hun huis bewaren? Een aantal fotografen maakten er prachtige fotoseries over. Zo reisde de Chinese kunstenaar Huang Qingjun 10 jaar lang door China, waar hij portretten schoot van mensen en hun bezittingen. Zijn serie Family Stuff toont families voor hun woningen, met alle bezittingen op de stoep. (Een aantal van deze afbeeldingen ziet u in dit artikel)
Een soortgelijk project is Material World, waar fotograaf Peter Menzel mensen van over de hele wereld met hun bezittingen fotografeerde. Zo zie je mensen van Zuid Afrika tot de VS, van Bhutan tot Koeweit, zittend voor hun woning met al hun spullen uitgestald. Dezelfde makers schoten ook een serie met wekelijke boodschappen van mensen over de hele wereld: Hungry Planet, What the world eats.
Meer weten over Stuffocation? Klik dan hier voor een Google Talk van James Wallman. Benieuwd naar Marie Kondo? Klik dan hier voor een filmpje over haar methode.
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Huang Qingjun
Klik hier om de hele serie te bekijken.
10 gedachten over “Minder bezit maakt gelukkiger”
Ben al jaren aan het “ontspullen”. Wordt doodmoe van al die spullen. Wat kan een mens toch allemaal verzamelen ????.
Pingback: Zo neem je op een originele manier afscheid van je spullen
Pingback: In stijl afscheid nemen van je spullen? Organiseer een event - hetkanWEL
Pingback: In dertig dagen je huis ontspullen -
Bij mij werkt dit goed: iedere dag iets wegdoen (weggeven aan iemand die er nog wat aan heeft, naar de Kringloop, naar de vuilnisbelt). En natuurlijk niet gelijk weer aanvullen met andere spullen 😉
Geeft goed gevoel in het hoofd en minder zorgen
Als je kleiner gaat wonen kan je minder spul hebben. Dat heb ik 9 jaar geleden gedaan. Het was een opluchting
Het enige wat je hoeft te doen is een nieuw principe aannemen. Het opruimen van je huis staat voor het opruimen van je leven. Dit is wat ik doe en waarover ik schrijf: Opruimen.weebly.com
Als Opruimcoach help ik mensen bij het proces van ‘ontspullen’. Altijd fijn om de dingen samen aan te pakken, wanneer je er in je eentje maar niet toe kunt komen.
Je kunt ervaringen van klanten lezen door je op te geven voor de gratis Nieuwsbrief van “Dát ruimt op!’ via de http://www.datruimtop.nu
Vorig jaar heb ik al heel veel ‘ontspuld’ (Kringloop blij gemaakt), maar er kan nog steeds meer weg! Ja, minder spullen maakt gelukkiger, echt waar!
Reacties zijn gesloten.