Subsidie zonnepanelen kan beter naar scholen

Foto: mjmonty, Flickr

Opmerkelijk genoeg kregen de subsidieplannen voor zonnepanelen kritiek uit de zonnepanelensector. Stroom van eigen zonnepanelen is ook zonder subsidie goedkoper dan stroom van het net. Aren van Muijen, mede-oprichter van de zonnefabriek, pleit daarom om het geld voor de subsidie te gebruiken om panelen op schooldaken te financieren.

Dit betoogt Muijen in een opiniestuk op de website van dagblad Trouw. Subsidie geeft zonnepanelen een zielig imago, maar is wél nuttig voor grootverbruikende scholen:
“Sinds begin dit jaar is ‘normale’ grijze stroom duurder dan energie via zonnepanelen. Zonder subsidie ligt de terugverdientijd van een systeem rond de 10 jaar terwijl panelen een levensduur van ten minste 25 jaar hebben. Door de subsidiemaatregel krijgt zonne-energie het predikaat ‘hulpbehoevend’ opgeplakt, waardoor de grote investeerders wegblijven.”
“Toch kan de overheid de sector een fantastische steun in de rug geven: subsidieer scholen voor de aanschaf van zonnepanelen. Scholen zijn grootverbruikers en betalen daarom veel minder voor energie dan huishoudens. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen meteen een stuk minder aantrekkelijk. De overheid kan dit ‘gat’ met subsidie dichten en zo ook scholen overhalen om te investeren in duurzame energie.”
Een goed idee van Muijen. Er liggen immers vele ongebruikte vierkante meters op scholen die nuttiger gebruikt kunnen worden. En als de energierekening lager wordt, houden scholen meer geld over voor goed onderwijs.
Misschien moeten we ook eens over de Noordzee kijken. In Groot Britannië zijn het ouders van scholieren zelf die geld voor zonnepanelen bij elkaar leggen.
Lees ook
Een groene generatie vraagt om duurzame educatie
Zo krijg je een zonnepaneel op je dak
 
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Over de schrijver