Subsidies en leningen voor de financiering van zonnepanelen

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Dat is ook logisch, want dit is goed voor het milieu én de portemonnee. Uiteraard moet je eerst investeren in de panelen om ze daarna terug te verdienen. Ook als je weinig of geen spaargeld hebt, kun je zonnecellen financieren. Hier volgen een aantal mogelijkheden van subsidies en leningen voor zonnepanelen.

Subsidieregelingen

Sinds 2013 zijn er geen landelijke subsidies (meer) beschikbaar voor zonnepanelen. Gelukkig worden er wel door een aantal gemeenten subsidieregelingen aangeboden. Via de Energiesubsidiewijzer kun je achterhalen of jouw gemeente subsidies aanbiedt. Daarnaast is het ook goed om contact op te nemen met het lokaal energieloket als je wilt investeren in zonne-energie. Er is soms meer mogelijk dan je denkt, bijvoorbeeld een gezamenlijke inkoop van zonnecellen.

Energiebespaarlening

Wil je jouw woning graag voorzien van zonnepanelen? Dan kun je een hiervoor een Energiebespaarlening afsluiten. Particulieren kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen. Wil je jouw woning energiezuinig of energieneutraal (nul op de meter) maken? Dan kun je maximaal 65.000 euro lenen. Maximaal 75% van het geleende bedrag mag worden geïnvesteerd in zonnecellen. De overige 25% moet geïnvesteerd worden in een andere energiebesparende maatregel. Denk hierbij aan isolatie of een energiezuinige ketel. Afhankelijk van je energieverbruik, kan de besparing op de energierekening genoeg zijn om de maandelijkse kosten van de lening te dekken.

Duurzaamheidslening

Gemeenten en provincies stimuleren duurzaam gedrag. Daarom bieden sommige gemeenten en provincies de Duurzaamheidslening aan. Door deze lening wordt de aanschaf van zonnecellen voor inwoners toegankelijker. Door de woning te verduurzamen, dalen de energielasten en wordt het wooncomfort van de inwoners vergroot. Deze lening bedraagt ook minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Een voordeel van de duurzaamheidslening is de zeer lage rente. Het grootste verschil met de Energiebespaarlening is dat de Duurzaamheidslening regionaal wordt ingevuld

Btw terugvragen

Hoewel er geen subsidie meer is voor de panelen, is het wel nog steeds mogelijk om de 21% btw die de woningeigenaren betalen over de aanschaf en installatie van de zonnecellen terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat levert een leuk voordeel op. Als je een pakket van 10 panelen (3.000 wattpiek) voor € 4.700 koopt, dan levert dit je een tegemoetkoming van € 760 op! Er is wel een voorwaarde: je moet de btw-aangifte binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de panelen hebt gekocht indienen.

Salderingsregeling

Tot slot is er ook nog de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat particulieren de stroom die zij aan het elektriciteitsnet leveren mogen wegstrepen (salderen) tegen de stroom die zij van het net afnemen. Vanaf 2023 wordt deze regeling langzaam afgebouwd, tot je vanaf 2031 helemaal niet meer mag wegstrepen. Toch blijft het zeer interessant om in zonne-energie te investeren. De gemiddelde terugverdientijd ligt tegenwoordig op zo’n 7 jaar. Hiermee is de winst vergelijkbaar met een rente van 4% op jouw spaarrekening.

 

Over de schrijver