Met deze subsidies houd je het verduurzamen van je huis betaalbaar

We zouden het bijna vergeten in deze rare Corona tijden, maar in 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we ons huis verduurzamen door het bijvoorbeeld beter te isoleren, een warmtepomp te installeren of zonnepanelen aan te leggen. Dat zijn prijzige projecten, zeker in tijden van financiële stress, maar gelukkig helpt de overheid ons ook hier een handje. Er zijn verschillende subsidies, die je een financieel steuntje in de rug geven. We zetten ze voor je op een rij:

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor zonneboiler of warmtepomp

Niet elk huis is geschikt om een warmtepomp te plaatsen. Zo moet je huis bijvoorbeeld voldoende geïsoleerd zijn en moet er voldoende ruimte zijn om de pomp te plaatsen. Als jouw huis geschikt blijkt te zijn voor een zonneboiler of warmtepomp kan dat uiteindelijk enorm schelen in je energiekosten. Voor de aanschaf en plaatsing kan je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. Je woning moet dan wel voor 2018 gebouwd zijn én je moet niet al eens eerder subsidie voor deze woning hebben aangevraagd. Lees hier meer over de voorwaarden.

2. Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor isolatie

Isoleren is eigenlijk altijd de eerste stap bij het verduurzamen van je huis. Of het nou gaat om het isoleren van de spouwmuur, het dak, de vloer of het plaatsen van hoogrendementsglas: het levert een comfortabeler huis op, het scheelt in de energiekosten én het maakt je huis geschikt om uiteindelijk van het gas af te gaan.

Voor al je isolatiemaatregelen kan je terecht bij de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je wel eigenaar zijn van de woning én er zelf ook daadwerkelijk wonen. Ook moet je minimaal 2 isolerende maatregelen nemen. Wil je meer maatregelen nemen, dan is het slim om te kiezen voor het Zeer Energiezuinige Pakket. Dat kan je ongeveer 4.000 euro aan extra subsidie opleveren, maar daarvoor gelden dan wel hoge isolatiewaarden en strenge eisen.

Het is belangrijk om te weten, dat de SEEH eind 2020 afloopt. Als er een grote run is op dit ‘potje’ kan het ook zo zijn, dat het al voor het einde van het jaar leeg is. Wees dus op tijd met je aanvraag als je niet achter het net wil vissen. Vanaf 2021 is het de bedoeling dat de bij nummer één genoemde ISDE (subsidie voor zonneboiler en warmtepomp) meer energiebesparende maatregelen gaat subsidiëren, zoals isolatie.

3. Geld lenen bij het Warmtefonds voor verschillende duurzame ingrepen

Het kan zijn, dat je niet aanmerking komt voor één van bovengenoemde subsidies. Of dat je nog extra geld moet bij lenen. Hiervoor is begin dit jaar het spiksplinternieuwe warmtefonds in het leven geroepen. De overheid stopt tot 2030 jaarlijks rond de 80 miljoen euro in dit fonds om 17 verschillende soorten duurzame ingrepen te financieren. Denk daarbij aan het isoleren van je huis of het aanleggen van zonnepanelen of duurzame warmtebronnen.

Je kan maximaal 25.000 euro lenen bij dit fonds, met een looptijd van 20 jaar. In principe zou je de aflossing van die lening moeten kunnen terugbetalen van de maandelijkse besparing die je op je energiekosten maakt. Het geld van de lening wordt overigens niet op je rekening gestort, maar komt in een ‘potje’ waar de aannemer uit kan putten. Het Warmtefonds valt onder het Nationaal Energiebespaarfonds en kan je hier dus ook aanvragen.

4. Subsidie Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) voor verhuurders

De overheid heeft ook gedacht aan huizenbezitters, die hun woning verhuren. Met de Subsidieregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) wil het deze groep tot 2023 stimuleren om hun huurwoningen van het gas af te halen en aan te sluiten op het warmtenet. Met het geld kan je bijvoorbeeld radiatoren vervangen en leidingen verleggen. Hoeveel subsidie je kan krijgen hangt af van de startdatum van de verduurzaming van je woning, maar het kan oplopen tot 25.000 euro.

5. Teruggave BTW zonnepanelen

Helaas kan je voor het aanleggen van zonnepanelen geen subsidie meer aanvragen. Wel kan je een lening afsluiten (zie punt 3) en je kan de BTW van 21% terugvragen aan de belastingen. Als je bijvoorbeeld voor 5000 euro een setje zonnepanelen aanschaft, kan dat toch al snel zo’n 700 euro zijn. De BTW moet je binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen én je moet je als ondernemer aanmelden bij de belastingdienst. Je bent met je zonnepanelen namelijk eigenlijk een soort zelfstandig energiebedrijfje geworden.

Hiervoor moet je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders invullen, dat op de site van de Belastingdienst staat. Je krijgt dan binnen 10 werkdagen een btw-nummer opgestuurd waarmee je online jouw btw-aangifte kan doen. Let op: de factuur voor de aanschaf van de zonnepanelen moet wel op dezelfde naam staan als de energierekening en niet op de naam van bijvoorbeeld je partner. In dat laatste geval krijg je je geld namelijk niet terug.

6. Salderingsregeling van je energieleverancier

Zoals gezegd, ben je met je zonnepanelen eigenlijk een soort zelfstandig energiebedrijf. Je wekt immers zelf energie op, die het energienet in gaat. En dat doe je natuurlijk niet gratis. Met de salderingsregeling verrekent de energieleverancier de door jou opgewekte stroom met de stroom die je afneemt van het energienet. Je krijgt het te veel betaalde bedrag aan energie aan het einde van het jaar dan terug van jouw energieleverancier. Deze regeling loopt nog tot 2023. Daarna wordt het tot 2030 langzaam afgebouwd. De terugleveringsvergoeding blijft overigens wel bestaan: dit is het bedrag dat je terugkrijgt als je meer stroom levert aan het net dan dat je afneemt. In dat geval verdien je dus daadwerkelijk geld aan je zonnepanelen. Wel zo leuk.

7. Subsidie voor groene daken en gevels

Bij isolerende maatregelen voor je huis denk je misschien niet onmiddellijk aan een groen dak of een groene gevel. Toch trekt dit niet alleen insecten aan en zorgt het voor een goede afwatering, maar isoleert het ook. En dat betekent bijvoorbeeld dat het tijdens een zomerse hittegolf heerlijk koel blijft in jouw huis en je geen energie slurpende airconditioning nodig hebt. De subsidies voor het aanleggen van zo’n dak worden lokaal of regionaal geregeld. Check hier welke subsidies hiervoor in jouw gemeente zijn.

8. Er zijn ook nog gemeentelijke subsidies

Nu we het toch over de gemeente hebben: afhankelijk van waar je woont, kan je hier vaak terecht voor allerlei aanvullende subsidies rondom het verduurzamen van je huis. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor duurzame zelfbouw of een subsidie gebiedsgericht aardgasvrij. Om er maar een paar te noemen. Check hier wat jouw gemeente aan subsidies en regelingen heeft.

9. Gunstige lening of hypotheek

Tot slot kan je, om je huis te verduurzamen op een financieel aantrekkelijke manier, ook terecht bij de bank. Zo is je hypotheekrente lager bij de Triodosbank als je huis een beter energielabel heeft. Dat kan je voor elkaar krijgen door het bijvoorbeeld te isoleren. Zo kochten Laurien en Alwin een 100-jaar oud huis in Den Haag, dat ze bij de verbouwing niet alleen van het gas afhaalde, maar ook naar energielabel A wisten te brengen. Hiervoor sloten ze een Energiebespaarlening af. Deze lening kan je samen met je hypotheek afsluiten bij Triodos Bank en geeft je 50% korting op de rente.

Wil jij besparen op je energierekening? De Energiebespaarders hebben een test (ook voor huurders interessant) die laat zien welke maatregelen slim zijn voor jouw woning en hoeveel geld je daar potentieel mee bespaart.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Triodos Bank. Deze bank helpt met verduurzamen van je huis. Hoe energiezuiniger je huis is, hoe lager de hypotheekrente die je betaalt. Daarnaast krijg je bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek een verduurzamingsadvies ter waarde van € 300. En als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming met 50% korting op de rente afsluiten.

Over de schrijver

3 reacties op “Met deze subsidies houd je het verduurzamen van je huis betaalbaar”

Reacties zijn uitgeschakeld.