Succesvolle webwinkel opent ‘pop up’ boetiek

Joke Bom
Foto: Joke Bom. Bron: Studio 72

Ondanks de crisis gaat het webwinkel watMooi voor de wind: de bestellingen nemen elke maand toe. De modewinkel werd vorig jaar bovendien gekozen tot eco-webshop van het jaar. Tussen alle drukke zaken door ziet watMooi nu ook nog kans om een eenmalige ‘pop up’ boetiek te openen bij de hetkanWel-avondwinkel. hetkanWel sprak hierover met eigenares en zakenvrouw van het jaar, Joke Bom.
Waarom opent een succesvolle virtuele winkel een fysieke boetiek?
“Wij vinden het goed dat het publiek zelf eens kan zien en voelen dat duurzame mode net zo leuk is als gewone mode. hetkanWel en Voor de Wereld van Morgen willen laten zien dat het gewoon “hip” is en dat past perfect in onze filosofie.”
Grote merken als H&M en C&A maken de laatste jaren serieus werk van eerlijke en schone mode. Is een specifiek op duurzaamheid gerichte online modeshop eigenlijk nog nodig nu de grote jongens zich er mee bemoeien?
Jokebom Studio72
Bron: Studio 72

“Wat we zien, is dat er wel steeds meer geroepen wordt dat duurzame mode in de lift zit, en het is ook goed dat grote merken er aan werken, want die bereiken groot publiek. Maar voor hen lijkt het toch meer beleid gericht op marketing, dan beleid op basis van een gerichte duurzame filosofie.
Want tegelijkertijd zie je dat kleine duurzame modemerken aan het overleven zijn in de crisis. In het afgelopen half jaar zijn al vijf merken omgevallen. Die bestonden allemaal al langer dan drie jaar. Dat heeft natuurlijk te maken met de recessie, maar ook met het feit dat winkels hun assortiment nog steeds niet durven uit te breiden met écht duurzame merken, omdat ze het idee hebben dat duurzaam duurder is en dat mensen daar geen behoefte aan hebben.”
En dat is niet zo?
“Lang niet altijd. Kleding moet in eerste instantie vooral trendy en mooi zijn. Het is niet zoals bij voeding, dat mensen denken: hé, dit is voor mij zelf ook gezonder. Mensen willen een mooi t-shirt kopen, het duurzame karakter ervan is dan een ‘leuke extra’. In de avondwinkel zien mensen dat duurzame mode vooral ook leuke mode is, die in veel gevallen ook nog eens heel betaalbaar is.”
Wat is die “leuke extra” bij duurzame mode?
Raglan Top
Foto: Raglan, Top

“Op eerste gezicht zie je niet dat eco mode duurzaam is: het ziet er gewoon mooi uit. Maar bij deze kleding is wél rekening gehouden met de arbeidsomstandigheden van de makers. Het zijn bijvoorbeeld vaak vrouwen die werken in de katoenteelt, waarbij zware pesticiden worden gebruikt. Dat leidt tot serieuze gezondheidsproblemen. Als de vrouw zwanger is, maar wel moet blijven werken, omdat haar familie van haar afhankelijk is, leidt dit soms zelfs tot misvorming van de baby.
Onze merken gebruiken geen pesticiden: zo worden voor biokatoen lieveheerstbeestjes als bestrijdingsmiddel gebruikt. De kleren zijn ook handgemaakt, waardoor ze allemaal uniek zijn. T-shirts zijn bijvoorbeeld allemaal handmatig bestempeld.
Het leuke aan duurzame mode is dat elk kledingstuk niet alleen mooi is maar ook een eigen verhaal heeft. Je kan er wel een half uur over vertellen.”
Ga je op de avondwinkel een half uur vertellen bij elk kledingstuk?
Ja, voor wie het wil, graag. Maar ik ben niet alleen, ik neem 4 mensen mee, zodat we iedereen goed te woord kunnen staan. We zorgen dat we kleding hebben voor elke portemonnnee, voor elke maat. Voor mannen, vrouwen en kinderen. We nemen daarnaast nog tassen en sieraden mee. Eigenlijk nemen we álles mee, ik weet nog niet hoe het allemaal in het busje gaat passen, maar dat gaat lukken.”
Wil je de trendy ecomode van watMooi zien met eigen ogen? Geef je op voor de avondwinkel.
Lees ook:
Winkel jezelf (en de wereld) mooier
Avondwinkel maakt duurzaam shoppen leuker en makkelijker, ook voor hem
Schoenen van pet-flessen en tv-schermen in de avondwinkel

Over de schrijver