Kun je een suikerverslaving hebben?

We weten allemaal wel dat te veel suiker niet goed voor ons is. Maar toch blijven we het massaal eten. Suiker activeert de hersenen op een speciale manier, waardoor het een verslavende werking heeft. Dus je kunt wel degelijk een suikerverslaving hebben.

Wat is suiker?

Suiker is de naam voor een bepaald soort moleculen: koolhydraten. Het zit in heel veel producten. Kijk maar eens op het etiket van een verpakking: glucose, fructose, sucrose, maltose, en ga zo maar door. Het zijn allemaal vormen van suiker. En het zit echt niet alleen in koekjes en snoep, maar ook in bijvoorbeeld tomatensaus en yoghurt.

Wat doet suiker met je hersenen?

Stel, je neemt een hap granen. De suikers activeren de receptoren voor zoete smaak, onderdeel van de smaakpapillen op je tong. De receptoren sturen een seintje naar je hersenstam en daar vandaan vertakt het naar verschillende plekken in de frontale hersenen, waaronder de cerebrale cortex. Die verwerkt verschillende basissmaken: bitter, zoet, zout. Hiervandaan activeert het signaal het beloningssysteem van je hersenen. Dit systeem is een serie van elektrische en chemische paden tussen verschillende plekken in de hersenen. Het is een ingewikkeld netwerk, maar het helpt bij de vraag: moet ik dat nog een keer doen? Het beloningssysteem zegt: ja! En dus wil je steeds meer suiker en heb je uiteindelijk misschien zelfs een suikerverslaving. Bekijk de video (onderaan het artikel) voor meer informatie.

Wat kun je tegen een suikerverslaving doen?

Je kunt jouw suikerconsumptie verminderen, maar als je verslaafd kan het lastig zijn. Vooral als je een zoetekauw bent. Probeer eens deze alternatieven voor suiker.

Heb je in de loop van de dag echt een energiestoot nodig? Dat kan ook zonder suiker, met dit recept voor suikervrije energierepen.

Nog meer weten over suikerverslaving en wat je eraan kunt doen? Lees ons Dossier Suiker met de beste tips om suiker te minderen en alternatieven te vinden.

Bron: Ted Education

1 gedachte over “Kun je een suikerverslaving hebben?”

Reacties zijn gesloten.