Summer Rayne Oakes: hoe je een plant van je laat houden

De manier waarop Summer Rayne Oakes over planten schrijft in haar boek Hoe je een plant van je laat houden lijkt verdacht veel op de manier waarop ik over huisdieren praat tijdens mijn werk voor de Dierenbescherming. Daarom kwam ik ook tot de conclusie dat planten net groene huisdieren zijn. Je moet je er vooraf in verdiepen, goed nadenken over wat jij de plant te bieden hebt en bedenken hoe die plant past in jouw levensstijl. En nee, niet blind afgaan op het uiterlijk. Inderdaad…net als bij huisdieren. 

1000 planten

Summer Rayne Oakes is milieuwetenschapper, model, ondernemer en voorvechter van groen in je leefomgeving. Zelf heeft ze rond de 1000 planten in haar kleine appartement in Brooklyn, New York. Ze vertelt graag over die planten, niet alleen in haar boek, maar vooral ook op YouTube. Daar ontdekte ik Summer. Het was afgelopen najaar, het balkontuinseizoen was zo’n beetje over en mijn aandacht verlegde zich naar kamerplanten. Al zoekend op YouTube voor inspiratie kwam ik terecht in een soort ‘slow-TV’-rondleiding in een hortus. Het viel me op dat de vlogster veel meer van planten wist dan je zou verwachten en met echte belangstelling in gesprek was met een van de medewerkers van de hortus. Mijn belangstelling was gewekt en toen ontdekte ik haar YouTube-kanaal Plant one on me.

Plant one on me

Daar deelt ze haar kennis, geeft tips en advies vanuit haar appartement of neemt haar kijkers mee naar bijzondere tuinen over de hele wereld. Dat is nog eens wat anders dan Rob Verlinden, dacht ik, lachend om mezelf. Een van de video’s bleek over de presentatie van haar boek te gaan…in Nederland! Dat was in 2019 en was me volkomen ontgaan. Enthousiast bestelde ik het boek en begon te lezen. Op dat moment ging ik er nog vanuit dat het een praktische gids zou zijn over welke planten je waar moet neerzetten en hoe je ze moet verzorgen. Dat bleek anders te zijn.

Zorgen voor planten helpt

Het boek gaat voor een deel over waar Summers liefde voor groen vandaan komt en hoe dat tot haar groene oase in de New Yorkse betonnen jungle heeft geleid. Verder wil ze ons vooral overtuigen van de voordelen van planten voor onze gezondheid, lichaam en geest. “De meeste mensen denken dat de gewone potplant slechts een decoratief object is, maar het verzorgen van planten heeft ook een psychologisch effect”, schrijft Summer. En “Het zorgen voor andere levende wezens voorkomt dat we vast komen te zitten in ons hoofd”.

Ze vertelt over haar eigen ervaringen. Hoe ze als plattelandsmeisje probeert te overleven in de grote stad en groen haar huis binnen haalt. Maar ze deelt ook verhalen en ervaringen van mensen uit haar online netwerk. Deze mensen vertellen bijvoorbeeld hoe het zorgen voor planten ze door een depressie heen heeft geholpen.

Hoe vind je de juiste plant? 

Natuurlijk geeft ze ook voorbeelden van planten, soorten en families en hoe je op hoofdlijnen kunt herkennen waar zo’n plantensoort zich waarschijnlijk goed zal voelen. Bijvoorbeeld door naar de herkomst van de plant te kijken. Een woestijnplant heeft een andere verzorging en omgeving nodig dan een bodemplant uit het tropisch regenwoud. Klinkt logisch, maar sta jij daar bij stil als je in de plantenwinkel of het tuincentrum een mooie plant ziet staan? Summer roept je op dat wel te doen, want alleen dan vind je de juiste plant voor jou. Misschien helpt het als je de volgende keer dat je een plant zoekt dit ook aanpakt alsof je een nieuw huisdier in huis haalt?

Denk jij na over wat voor soort planten je in huis haalt? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

3 gedachten over “Summer Rayne Oakes: hoe je een plant van je laat houden”

  1. Ik denk er welaltijd over na waar de planten komen te staan, vraag dan aan het tuincentrum uit welke ik kan kiezen. Maar het blijft moeilijk, soms duurt het even voordat je de juiste plek voor een plant gevonden hebt.

Reacties zijn gesloten.