Sumowala: een stukje paradijs op aarde met wilde natuur dichtbij de stad

Misschien denk je bij ‘het paradijs op aarde’ aan witte stranden, azuurblauwe zee, palmbomen, een hangmat en een cocktail in je hand. Maar je zou het ook wat dichterbij huis kunnen zoeken met brede rivieren, oneindig laagland, ijle populieren en een lokaal gebrouwen biertje in je hand. Om maar iets te noemen. Met Sumowala willen de initiatiefnemers een stukje paradijs in de buurt van de stad creëren met 95% regeneratieve natuur en 5% duurzame recreatiehuisjes. Dichtbijhuistoerisme voor stadsbewoners noemen ze het.

Natuur in de buurt van de stad

“Als je nu op vakantie gaat om rust en natuur te vinden, schaad je daarmee de aarde,” zegt Matthijs ten Berge, één van de mensen achter Sumowala. “Soms een beetje en soms heel erg, afhankelijk van waar je naar toe gaat, hoe je daar komt en wat je daar gaat doen. Er zijn maar weinig opties om je vakantie dichtbij huis in te zetten voor een betere wereld en het herstel van natuur. Dat is wat wij met Sumowala willen bieden.” Sumowala staat (in goed Nederlands) voor Sun, Moon, Water, Land. De organisatie wil de natuur in de buurt van de stad herstellen en toegankelijk maken voor recreatie.

“In eerste instantie willen we dit in de Randstad doen, maar het zou goed kunnen dat we bijvoorbeeld ook in Brabant, in de buurt van Den Bosch en Eindhoven, gaan kijken naar mogelijkheden. Waar het ons om gaat, is dat er een aantal grote verstedelijkte clusters zijn waar een grote groep mensen woont die graag regelmatig buiten zou willen verblijven, in de natuur, maar die mogelijkheid nu niet heeft.”

Het idee voor Sumowala

Het idee voor Sumowala ontstond toen Sam, de zoon van Matthijs, na een dagje natuurspeeltuin Het Woeste Westen (Amsterdam Westerpark) verzuchtte dat dit ‘de gelukkigste dag van zijn leven was’. Toen Matthijs hem vroeg waarom dat zo was, antwoorde hij dat het kwam door het spelen in de vrije natuur. Dat had hij eigenlijk nog nooit gedaan. En zo ontstond het idee om meer vrije natuur te creëren in de buurt van grote steden, zodat de stedeling het groen iets anders kan beleven dan vliegeren op een gladgeschoren speelweide of barbecueën onder toezicht van buitengewone opsporingsambtenaren. “Die behoefte is er in toenemende mate.”

Natuur

Op zoek naar grond

“We zijn nu op zoek naar grond. Die grond is er op zich wel, maar het probleem is dat elk stukje in Nederland een bestemming heeft. Voor meer dan de helft van ons land is dat een agrarische bestemming. Er zit wel een versnelling in het denken, dat in ieder geval een deel van die grond bestemd moet worden voor natuur. En wij denken dat er in die natuur ook een deel moet zijn waar mensen een plek hebben. We willen die scheiding tussen mens en natuur weghalen.”

“Er is een hele grote groep mensen, die ernaar verlangt om regelmatig in een natuurlijke omgeving te zijn. Ik heb dat zelf ook, maar ik doe het nauwelijks omdat er in de Randstad niet heel veel mogelijkheden zijn. Met Sumowala zijn we op zoek naar iets heel eenvoudigs: buiten zijn zonder dat het voelt alsof het aangelegd is. Als je dat dichtbij huis hebt, dan heb je minder de neiging om het ver weg te zoeken en blijf je eerder hier. En dat is uiteindelijk beter voor de aarde dan het ‘overtraveling’ wat we nu doen.”

De natuur herstellen

“We hebben in Nederland elke bocht recht getrokken. We hebben nu natuurreservaten en  mensenreservaten (steden). Het zou mooi zijn als er ook plekken zijn waar die twee niet zo gescheiden zijn en waar de mens door de natuur kan struinen, erin kan verblijven en kan ervaren dat we onderdeel zijn van die natuur. Ons primaire doel blijft om de natuur te herstellen, maar dat hoeft niet te betekenen dat we er als mens zelf niet van kunnen genieten. Daarom willen we er kleinschalige, circulaire ecocabins plaatsen met een hele lichte bebouwingsgraad van maximaal 5%, tot een maximum van 40 cabins. De cabins worden verhuurd of verkocht. We kunnen de grond pachten van boeren, dus daar liggen mogelijkheden. En de natuur moet op een lichte manier beheerd worden, dus dat levert werk op. De percelen maken we semipubliek toegankelijk, dus het wordt geen vakantiepark met een slagboom.”

De initiatiefnemers van Sumowala zitten ook achter De Ceuvel, Schoonschip en de Knowledge Mile in Amsterdam. “Er ligt serieuze ervaring, die we inzetten om zo snel mogelijk zo veel mogelijk nieuwe natuur te creëren. Om ervoor te zorgen dat die natuur altijd voorop blijft staan, ook in de toekomst, werken we samen met het Nieuwe Instituut in een Zoöp constructie. Dat betekent dat ook non-humans  een aandeel hebben in onze onderneming. Voor alle strategische besluiten die planten en dieren raken, is er een stichting opgericht die achter hen staat. Daardoor is het onmogelijk om beslissingen te nemen die tegen het belang van Moeder Aarde indruisen. Sumowala gaat alleen maar succesvol worden als we het samen doen.”

Heb jij behoefte aan meer natuur dichtbij de stad? En wat vind jij van het idee om non-humans een aandeel te geven in een onderneming? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

19 gedachten over “Sumowala: een stukje paradijs op aarde met wilde natuur dichtbij de stad”

  1. Dat kan Nederland en vele andere landen wel gebruiken. En dan druk ik me nog vrij zacht uit. We staan als zoogdier véél te ver af van onze natuurlijke leefomgeving met alle gevolgen van dien op allerlei vlak. Natuur is zoveel meer dan enkel het bos heel ver weg. De (wilde) natuur is onze boot om niet van de stress te verzuipen in ons aardse jachtige onnatuurlijke bestaan wat velen van ons lijden (met opzet met lange “ij” geschreven). We hebben de natuur keihard nodig om te kunnen bestaan en te gedijen. De arrogantie en het egoïsme van de mens heeft al genoeg kapot gemaakt. Hoe meer van dit soort projecten hoe beter. In Japan kent men het zgn. shinrin-yoku wat zoveel betekent als baden in het bos. Het Japanse woord shinrin betekent bos, en het woord yoku staat voor het opnemen van de atmosfeer via je zintuigen. Ook zo’n ervaring die je laat genieten van al het schoons dat onze moeder aarde ons van nature heeft geschonken om tot rust te kunnen komen. Hulde voor de initiatiefnemers van Sumowala.

  2. Wat een pracht idee ! Hopelijk is het dan ook zo dat er nergens dierlijke producten gebruikt worden en niet geconsumeerd worden, dat zou de niet-menselijke dieren en de natuur ten goede komen.
    Dan zou ik er graag willen verblijven…

    1. Beste Matty,
      Dank voor je enthousiaste reactie.
      De natuur staat inderdaad centraal en hebben wij zelfs een plaats aan de bestuurstafel gegeven door middel van het Zoöp organisatiemodel. Het park is echt om van de natuur te genieten en er komen dan ook geen grootschalige horeca voorzieningen. Dat kunnen gasten zelf – eventueel via het platform en met de buurt – organiseren.
      Op de website http://www.sumowala.nl kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief als je dat nog niet gedaan hebt.
      Zo kunnen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
      Met vriendelijke groet,
      Ernestien Idenburg

  3. Een fantastisch idee. Jammer dat het geen permanent wonen betreft.
    Maar ik wil graag op de hoogte gehouden worden van dit geweldige initiatief.
    Hartelijke groet, Mieke

  4. Wat een fantastisch idee. Kleinschalig, geen vakantiepark met programma’s enz. Komt precies op de dag waarop ik in de achterliggende nacht besloten heb om niet meer te vliegen en op zoek te gaan naar iets kleins in het bos, veld of duinen. Houd me op de hoogte!! Anne

Reacties zijn gesloten.