Superbacterie vooral op bioindustrie kippen

43563205 893C2B2Ff4
Foto: Leif K-Brooks, Eurleif Op Flickr

Nu is er nog een extra reden om geen plofkip te eten. Niet alleen de kip verdient een beter leven, ook voor je eigen gezondheid kun je beter kiezen voor een biologisch kippetje.

De multiresistente ESBL bacterie komt namelijk aanzienlijk meer voor op goedkope kip dan op biologische kip. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCU, mede gefinancierd door Wakker Dier. De hoeveelheid bacteriën op het vlees bepaalt vermoedelijk de besmettelijkheid.


Onzorgvuldig gebruik antibiotica

De grote verschillen tussen goedkope kip en biologisch kip kunnen verklaard worden door de enorme verschillen in gebruik van antibiotica. Jaarlijks worden in industriële kippenstallen 37 dagdoseringen antibiotica per kip gegeven. Biologische kippen hebben amper antibiotica nodig. Onzorgvuldig gebruik maakt ziekmakende bacteriën ongevoelig voor antibiotica.

De bacteriën produceren enzymen, Extended Spectrum Beta Lactamases (ESBL), die ervoor kunnen zorgen dat antibiotica niet aanslaan als iemand ziek wordt. Voor gezonde mensen zijn ESBL-producerende bacteriën niet gevaarlijk. Maar voor mensen die behandeld moeten worden voor een infectie, bijvoorbeeld een simpele urineweginfectie, bemoeilijken ze de behandeling. In het ergste geval werkt geen enkele antibiotica meer.

Bron: Wakker Dier, Voedingscentrum

Lees ook:
Hoe komen we eigenlijk aan de EHEC bacterie?

Zo eet je gezond en lekker

Cannabisburger redt milieu

Over de schrijver

1 gedachte over “Superbacterie vooral op bioindustrie kippen”

  1. Anti-biotica doodt niet alleen de schadelijke bacterien maar ook de goede bacterien die je nodig hebt om gezond te blijven en voor een goede weerstand… Anti-biotica kan dus nooit beschermen tegen infecties… Je wordt juist vatbaarder voor infecties. Mensen die ooit heel kort een anti-biotica kuur hebben gevolgd hebben dan ook al vaak last van het prikkelbaar-darmsyndroom (last van de darmen bij gekruid eten), alopesia ( kale plekken door een verslechterd immuunsysteem) e.d.

Reacties zijn gesloten.