Dit zijn 5 ‘superfoods’ van Nederlandse bodem

Een paar jaar geleden, waren ze daar ineens: ‘superfoods’. Oftewel, eten met extra veel gezonde voedingsstoffen. Denk aan quinoa uit Peru of gojibessen uit Mexico. We vielen er massaal voor, maar daarna verdwenen ze ook weer snel. Er kwam namelijk kritiek op de term, die te pas en te onpas werd gebruikt. En waarom zouden deze exotische producten gezonder zijn dan ons eigen groenten en fruit?

HetkanWEL interviewde vier ondernemers, die bijzondere ‘superfoods’ van Nederlandse bodem produceren. Triodos Bank stimuleert lokale landbouw en voedselproductie door deze bedrijven te financieren.

Superfoods, wat zijn dat eigenlijk?

Wanneer is een product een ‘superfood’? En zijn deze exotische ‘superfoods’ wel echt gezonder dan duurzaam en lokaal geproduceerde producten? We vroegen het aan de oprichtster van GreenAge, Sascha de Lint. GreenAge verkoopt ruim 200 verschillende biologische, duurzame en eerlijke geproduceerde producten aan consumenten en bedrijven. Ze koopt rechtstreeks in bij de boer. Het liefst zo lokaal mogelijk, maar niet alles wat ze aanbiedt, is lokaal te krijgen. Soms moet ze daar iets verder voor reizen.

Een bewuste keuze maken

“Een paar jaar geleden leek het label ‘superfoods’ een uitkomst te zijn. Daarmee kon je consumenten helpen om een bewuste keuze te maken, maar al snel kwamen bedrijven daarvan terug. Het woord ‘superfood’ is namelijk niet beschermd en ook lastig te definiëren. Iedereen kon het te pas en te onpas gebruiken. Steeds meer mensen vroegen zich af waarom een moerbei wel een superfood was en boerenkool bijvoorbeeld niet. Het antwoord op die vraag was niet echt te geven, want er was geen eenduidige definitie van superfoods. En waarschijnlijk is dat ook de reden geweest dat de hype weer overging.”

Nederland heeft een groot aanbod van gezonde producten. Denk aan bijna alle verschillende soorten groenten en fruit, maar we zetten ook een aantal verrassende producten voor je op een rij

1. Oergraan spelt

GreenAge verkoopt verschillende soorten oergranen. Oergranen zijn lastiger te telen, dan bijvoorbeeld tarwe, maar deze granen zijn voor veel mensen vaak beter te verteren en rijker aan voedingsstoffen. Oberkulmer Rotkorn spelt is zo’n oergraan, dat Sascha inkoopt in Kloosterburen.

Sascha vertelt er over: “Spelt is een bijzonder graan. Het is gezond voor je lijf en geest, inderdaad gemakkelijk te verteren en bijzonder rijk aan essentiële mineralen en vitaminen. Spelt kan alleen biologisch zijn, want het gaat kapot van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Je kunt er brood, koek en taart van maken, het in een salade verwerken of het gebruiken als vervanger van rijst, pasta of muesli.”

2. Kapucijners

“Een ander bijzonder en gezond product uit Nederland is de kapucijner. Kapucijners zitten boordevol vitaminen, zoals vitamine C, B1 en B2, maar bevatten ook ijzer, calium en eiwitten. Daardoor zijn ze ook een goede vleesvervanger. Eigenlijk vind je ze alleen in Nederland, maar de kapucijner is wat verdrongen door de ‘gewonere erwten en bonen’. Ze zijn namelijk heel gevoelig voor (te veel) water en dat maakt ze kwetsbaar. Toch zijn er boeren die deze bonen met heel veel geduld en vakmanschap telen en dat proef je echt.”

Raw Milk Company
De Lutte Raw Milk Company. Foto: Riet Vos

3. Rauwe melk en kefir

In een kleine zuivelfabriek in Lutte maken André, Tonny en Koen Mulder rauwmelkse gefermenteerde producten, die niet zijn gepasteuriseerd, gesteriliseerd of gehomogeniseerd. Voor de productie van hun biologische rauwmelkse zuivel werkt de Raw Milk Company, zoals de zuivelfabriek heet, samen met twee biologische melkveehouderijen, waar de koeien vers gras krijgen en geen soja, mais, tarwe en antibiotica.

Koen legt uit wat de voordelen zijn van biologische rauwe melk: “Melk bevat gezonde eiwitten, enzymen, gezonde vetten en vitamine A, B1, B2, B6, B12, D, K2, foliumzuur en mineralen, zoals calcium, fosfor, magnesium en zink. Doordat de melk niet is bewerkt en verhit, blijven alle voedingsstoffen behouden en worden de goede bacteriën in de melk niet stuk gemaakt. Ook blijven de enzymen lactase en fosfatase intact. Die dragen bij aan de vertering van lactose en calciumfosfaat in melk.”

De Raw Milk Company maakt ook kefir. “Kefir is een gefermenteerde melkdrank. Het wordt gemaakt van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Kefir behoudt alle goede eigenschappen van rauwe melk, maar door het fermentatieproces is het veel langer houdbaar en veiliger voor consumptie door de lage zuurgraad.

Het bevat vitamine K2, waardoor calcium op de juiste plaats in je lichaam komt, zoals je botten en tanden, maar ook B-vitaminen, A en D. Fermentatie van melk verhoogt ook het gehalte tryptofaan. Dit aminozuur is onder andere de grondstof van serotonine, een gelukshormoon, wat op zijn beurt weer de voorloper is van het slaaphormoon melatonine.

4. Rode bieten

Boer Gerjan Snippe verbouwt rode bieten. Rode bieten bevatten foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. De rode kleurstoffen in bieten, betanine en betalaine, zijn krachtige anti-oxidanten. Rode bieten horen tot de rijkste bronnen van nitraat, dat een positief effect heeft op je aderen.

Snippe: “De biet is een hele gezonde groente waar je heel veel verschillende dingen mee kan. We associëren het vaak met die aardse smaak uit grootmoeders tijd, maar je kunt bieten bijvoorbeeld ook marineren in balsamico of er koekjes mee bakken.”

Dutch Weed Burger
Mark Kulsdom En Zijn Dutch Weed Burger. Foto: Pieter Van Den Boogert

5. Zeewier

Tenslotte is er ook nog groente uit onze zee: zeewier. Volgens het voedingscentrum zit zeewier boordevol eiwitten, vitaminen (waaronder B12), mineralen en spoorelementen. Het helpt onder andere bij het reguleren van je bloedsuiker- en de cholesterolspiegel.

Zeewier uit Nederland is duurzaam geteeld. Het bedrijf The Dutch Weed Burger zette ‘het groene goud’ in Nederland op de menukaart. Met hulp van Triodos Bank. Zij ontwikkelden een eiwitrijke, plantaardige burger waar je letterlijk van gaat watertanden.

Mark Kulsdom, oprichter van The Dutch Weed Burger, ziet dat zeewier de afgelopen jaren in de lift zit: “Toen wij begonnen, was zeewier nog redelijk onbekend. Het was een niche. We wilden experimenteren en kijken wat er mogelijk was. En we wilden natuurlijk de plantaardige keuken verder ontwikkelen. Wat dat betreft is onze missie geslaagd. De kracht van zeewier is misschien nog niet bij iedereen bekend, maar de ontwikkelingen gaan snel. Helemaal nu ook multinationals erop inspelen. Zij zetten hun marketing in en daar liften we allemaal op mee.”

Triodos Bank pleit voor reset van economie

Van voedsel van ver naar landbouw lokaal
Triodos Bank pleit al jaren voor een nieuw voedselsysteem. Een systeem dat geen schade veroorzaakt aan het milieu, de bodem of de biodiversiteit. Een systeem waarbij iedere schakel een eerlijk loon krijgt, met kortere ketens en meer lokaal. En een systeem dat ervoor zorgt dat we met z’n allen gezonder gaan eten. Triodos Bank financiert uitsluitend bedrijven die dit samen met hen willen realiseren.

In de publiekscampagne van Triodos Bank ‘Reset de economie’ vormt dit een van de vijf bouwstenen voor de nieuwe economie. Laten we eindelijk de economie opnieuw uitvinden. Haar eerlijker, menselijker en groener maken. Een reset. Als dit niet het moment is om die te maken, wanneer dan wel?

Heb jij nog aanvullingen op deze bijzondere producten? Laat het ons weten in een reactie.

Over de schrijver