Goedkoop boodschappen doen tegen voedselverspilling kan bij deze supermarkt

Elk jaar wordt in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel verspild. Niet alleen bij jou thuis, maar ook in de keten, dus van productie tot transport en supermarkt. Bijvoorbeeld omdat de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt, de tekst op de verpakking niet helemaal klopt of omdat het product uit het assortiment verdwijnt. De Finse online supermarkt Foodello bedacht hier een oplossing voor: zij verkopen producten die nog helemaal prima zijn, maar toch op weg waren naar de afvalbak en gaan zo de strijd aan tegen voedselverspilling. Sinds februari is het bedrijf ook in Nederland actief. HetkanWEL ging in gesprek met marketingmanager Bas Dekker om achter het geheim van Foodello te komen. 

Supermarkt tegen voedselverpilling

‘’Wij verkopen alleen droge fabrieksproducten’’, vertelt Bas. ‘’Dus geen groenten, fruit of vleesopvolgers, maar wel chips, koekjes, pasta of rijst.’’ Het assortiment van de online supermarkt is heel afwisselend. ‘’Het hangt er maar net vanaf wat wij kunnen vinden en welke restpartij we kunnen opkopen.’’ Daardoor is er dus geen garantie dat het product dat je zoekt ook op voorraad is, maar daar staat tegenover dat je een flinke korting krijgt (standaard is dat 20 tot 90 procent) én dat je helpt om voedselverspilling te voorkomen. Terwijl we dit schrijven, staat de teller op 7.206.407 kilo gered voedsel.

Grote kortingen

De bestverkochte producten zijn dingen die iedereen eigenlijk wel (bijna) dagelijks gebruikt: pindakaas, crackers of tortilla’s. Maar ook producten als hagelslag of ontbijtkoek scoren goed. Hoe dichter de THT-datum (tenminste houdbaar tot) nadert, hoe meer korting je krijgt om voedselverspilling te voorkomen. Door specifiek te zoeken naar boodschappen met een verstreken of bijna verstreken THT-datum kun je dus flink besparen op je boodschappen. Natuurlijk geldt voor shoppen bij Foodello hetzelfde als voor shoppen in een reguliere supermarkt of winkel: koop niet meer dan je zelf nodig hebt, want je wilt natuurlijk niet dat het vervolgens in jouw kast alsnog bederft omdat je het niet opeet. Dan is er immers alsnog sprake van voedselverspilling.

Droombaan in duurzaamheid

Als ik Bas vraag naar zijn ervaring in de voedingsindustrie moet hij lachen. ‘’Ik ben eigenlijk heel toevallig bij Foodello terecht gekomen. Ik heb zelf een achtergrond in de planologie, iets heel anders dus. Ik wilde mijn ervaring en kennis graag inzetten voor een beter doel dan puur commercieel en het thema duurzaamheid spreekt mij heel erg aan. Via via kwam ik in gesprek met Fiksuruoka, het Finse moederbedrijf van Foodello, en zo is het balletje gaan rollen.’’

Het verschil tussen THT-datum en TGT-datum

Ondertussen heeft hij het erg naar zijn zin. ‘’We krijgen overwegend leuke reacties van mensen die wellicht niet heel ruim bij kas zitten en het fijn vinden dat ze toch duurzame keuzes kunnen maken bij het doen van hun boodschappen. Dat is altijd erg leuk om te horen. Daarnaast hebben we gemerkt dat veel mensen nog niet goed het verschil weten tussen de tenminste-houdbaar-tot (THT) datum en de te-gebruiken-tot (TGT) datum. Sterker nog: ik kende zelf dit verschil ook niet zo goed, tot ik bij Foodello kwam te werken.’’

De THT geeft vaak de datum aan waarop de fabrikant garantie biedt. Daarna kan de kleur of smaak wat achteruitgaan, maar vaak zijn de producten nog maanden en soms zelfs jaren na de THT-datum te eten. De TGT-datum wordt vaak gebruikt bij versproducten als vlees, gebak en voorgesneden groente en fruit. Deze producten bederven makkelijker. In z’n algemeenheid geldt: gebruik je reuk en smaak om te checken of iets nog goed is en doe niet mee aan voedselverspilling door alles weg te gooien wat op de THT-datum zit.

Foodello Tegen Voedselverspilling

De strijd aangaan met de voedselverspilling

Gevraagd naar de korte en lange termijn doelen van de supermarkt vertelt Bas het volgende: ‘’We hopen natuurlijk dat ons bedrijf zo snel mogelijk kan groeien in Nederland. Veel mensen denken bij voedselverspilling aan het eten dat ze thuis weggooien, de 35 procent korting stickers in de supermarkt, of aan de Too Good To Go boxen. Wat mensen zich niet realiseren is dat er ontzettend veel verspilling plaatsvindt bij voedselproducenten en leveranciers, producten die dus niet eens in de supermarkt belanden. En dáár willen wij verandering in brengen. Ik hoop dat over een tijdje iedereen in Nederland Foodello kent en op deze manier de hoeveelheid voedselverspilling hierdoor sterk afneemt.’’

Goedkope boodschappen

Hoewel Foodello nog niet zo lang actief is op de Nederlandse markt, en eigenlijk niet of nauwelijks de publiciteit heeft opgezocht, hebben ze toch al veel klanten weten te werven. Wellicht omdat wij Nederlanders bekend staan om onze liefde voor koopjes. Want wie zegt er nou nee tegen producten voor de helft van de prijs? ‘’We krijgen ook steeds meer producten in ons assortiment, omdat meer fabrikanten ons weten te vinden. Dat komt ook omdat er in Nederland veel leveranciers en voedselproducenten actief zijn.’’ Allemaal bedrijven die dagelijks een grote hoeveelheid voedsel produceren, waarvan een aanzienlijk deel om tal van verschillende redenen wordt afgekeurd en weggegooid. Bas durft wel groot te dromen over de toekomst: ‘’Op termijn willen we zo’n 1000 producten verkopen, net als in Finland.’’ En zo voedselverspilling te voorkomen.

De producten van online supermarkt Foodello worden thuisbezorgd door PostNL. Met een beetje mazzel heb je binnen een dag (of twee) jouw geredde producten in huis. Wil jij Foodello een keertje uitproberen? Gebruik dan de kortingscode HETKANWEL10 voor tien procent korting. Deze code is geldig tot en met 11 augustus.

Lees ook het verhaal van de Nederlandse online supermarkt Pieter Pot, die de strijd aangaat tegen verpakkingen. Zij verkopen hun producten in potten waar je statiegeld over betaalt en die je leeg weer mee terug kan geven als je volgende boodschappen thuis afgeleverd worden.

Over de schrijver

1 reactie op “Goedkoop boodschappen doen tegen voedselverspilling kan bij deze supermarkt”

  1. Bas, Wat een goed idee om zoiets te organiseren en wat wordt er verschrikkelijk veel voedsel weggegooid en dat terwijl er zoveel honger op de wereld is.
    Ik wens je heel veel succes met de onderneming !

Reacties zijn uitgeschakeld.