Supermarkten willen vertrouwen consument herstellen

Foto: Flickr, Polycart
Foto: Flickr, Polycart

DE WEEK IN VOEDSEL – Vertrouwen is goed, controle is beter, lijken voedselproducenten en supermarkten deze week te denken. Onder druk van de terugkerende voedselschandalen – we hadden al een paardenvleesschandaal, gedoe over zalm en (biologische) eieren – kondigen zowel de supermarkten als voedselindustrie deze week initiatieven aan om het vertrouwen van de consument terug te winnen.

Volgens een onderzoek van CBL – het Centraal Bureau Levensmiddelen, de brancheorganisatie van supermarkten – heeft 30% van de Nederlandse consumenten geen vertrouwen meer in producten in de supermarkten en de etiketten.

Het CBL denkt dat dit voor een groot deel te wijten is aan de voedselschandalen die het nieuws hebben beheerst de afgelopen tijd. Daarom kondigde CBL aan dat het voedselproducenten strenger gaat controleren.

Uitdaging
De vraag is, zoals een journalist van NOS opmerkte, of CBL wel weet wat het zich op de hals haalt. Het voedselsysteem is al complex, en met name samengestelde producten zoals diepvriespizza bevatten tientallen producten waar ook tientallen, dan niet honderden producenten, verwerkers en leveranciers van over de hele wereld aan meewerken en leveren. Hoe gaat het CBL dit bolwerken?

‘Het wordt een enorme uitdaging,’ zegt Marc Janssen, directeur CBL. ‘We willen vooral zorgen dat we niet meer negatief in het nieuws komen’.

Aha. Strengere controle in het belang van de consument, of toch een actie voor de bühne? Daarnaast lijkt ook de consument zijn eigen bezwaren niet zo nauw te nemen – in 2013 gaven zij wellicht iets minder uit aan voedsel in het algemeen; het aandeel van de supermarkt (tegenover de horeca en speciaalzaken) steeg wel.

Toch voelen ook voedselproducenten de hete adem van de kritische consument in de nek. Tijdens het Consumer Goods Forum in Parijs, een van de grootste bijeenkomsten voor de voedingsindustrie ter wereld, hebben de grootste voedingsmiddelenproducenten afspraken gemaakt om hun imago op te krikken.

Druk neemt toe
Paul Bulcke, topman van Nestlé, zegt op Reuters: ‘Het is niet langer business as usual. De druk neemt van alle kanten en uit alle hoeken toe. We moeten meer dan ooit tevoren laten zien dat we als industrie verantwoording nemen en luisteren.’

Die druk komt niet alleen van kritische consumenten, die zich in toenemende mate in de maling genomen voelen. De voedselindustrie wordt, met een businessmodel dat gericht is op het verkopen van vet, zout en zoet voedsel, in toenemende mate verantwoordelijk gehouden voor de obesitasepidemie die de wereld teistert.

Ook riep Oxfam Novib onlangs de grote voedselbedrijven op verantwoordelijkheid te nemen voor hun rol in klimaatverandering. ‘Big Food’ heeft daarin niet het beste imago. Niet heel gek dat sommigen voorspellen dat de voedselindustrie eenzelfde lot beschoren is als de tabaksindustrie als ze niet snel verantwoordelijkheid neemt.

Genoeg convenanten
Het maken van afspraken en het bespreekbaar maken van de problemen is een goede stap. De vraag is wel of het bij praten blijft of dat er echt iets aan het veranderen is. Afspraken, convenanten en campagnes hebben we genoeg.

We schreven eerder al een tikkeltje cynisch over het Nederlandse initiatief van de voedselindustrie waarin ze laten zien wat ze doen aan duurzaamheid. Coca Cola liet bijvoorbeeld kinderen rondjes rennen rond een Utrechtse kerk, met als beloning… een flesje cola. Wij hebben een ander idee bij het voorkomen en bestrijden van overgewicht en ongezonde leefstijlen.

Joris Lohman (@jorislohman) en Felicia Alberding (@alberding) van de Youth Food Movement geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier ‘De Week in Voedsel’ en is eerder gepubliceerd in Trouw.

Over de schrijver