Supersnelle elektrische fiets goed alternatief voor auto

Rustig naar werk fietsen. Foto: Ines Saraiva Flickr
Rustig naar werk fietsen. Foto: Ines Saraiva Flickr

Het nieuwe type elektrische fiets, de Speed Pedelec, kan een goed alternatief zijn voor de auto. De fiets haalt gemakkelijk 45 km per uur, zonder dat de fietser daar veel moeite voor hoeft te doen. Dit kan natuurlijk wel gevaarlijke situaties opleveren, en de vraag voor Den Haag is dan ook, moeten we een fiets die zulke snelheden behaalt niet zien als een brommer?

De Speed Pedelec is een normale fiets met een elektrische motor als ondersteuning voor bij het fietsen. Als er niet wordt bij-getrapt gaat de fiets niet harder dan 25 km per uur, wat de maximale snelheid voor een snorfiets is. Maar als de fietser bij-trapt, kan er gemakkelijk een snelheid van 45 km per uur gehaald worden.  De fiets zal waarschijnlijk vooral populair worden bij dertigers die graag op de fiets naar hun werk willen, maar de afstand of de moeite te groot vinden. Het kan dus zeker een goed alternatief worden voor de auto.

Volgens de ANWB valt de fiets tot 2017 onder de snorfietsen, maar er zitten wat haken en ogen aan deze regeling. Een snorfiets mag namelijk maar 25 km per uur, en iedereen die daarboven komt, kan in principe een boete krijgen. Daarnaast is natuurlijk de vraag of mensen ook een helm moeten dragen, wat bij brommers die 45 km per uur gaan wel het geval is. De wetgeving is hier niet duidelijk in, en daarom gaat brancheorganisatie Bovag, binnenkort om de tafel met het ministerie.

Er is al veel interesse naar de fiets, “Die fiets wordt een goudmijn” zei Tom Huyskens van Bovag. Waarschijnlijk zullen er duizenden van deze nieuwe fietsen verkocht worden in het komende jaar. Hopelijk levert dit geen gevaarlijk situaties op, en laten mensen door deze fiets de auto wat vaker staan.

Bron: Vogelvrijefietser, Metro

Lees ook
Copenhagen Wheel kan revolutie in fietsland veroorzaken
[adrotate group=”2″]
Fiets slurpt luchtvervuiling op en maakt verse zuurstof

3 reacties op “Supersnelle elektrische fiets goed alternatief voor auto”

  1. Pingback: Altijd wind mee. Dit is de nieuwe manier van fietsen.

  2. Pingback: Copenhagen Wheel kan revolutie in fietsland veroorzaken

  3. Ik denk inderdaad ook, dat een fiets die 45 km/h kan, gevaar kan opleveren in het verkeer.

    Als je een fietspad oversteekt, en je ziet een fiets aankomen, waar je nog wel voor langs denkt te kunnen, maar die fiets blijkt dan 45 km/h te rijden in plaats van een normale 15 km/h…

    Het fietspad is niet echt de juiste plek voor een voertuig wat zo snel gaat.

Reacties zijn uitgeschakeld.