Superverf met UV-licht pakt luchtvervuiling in Haagse koningstunnel aan

Koningstunnel. Foto: Wikimedia Commons
Koningstunnel. Foto: Wikimedia Commons

Den Haag pakt op verrassende wijze luchtvervuiling aan. In de Koningstunnel in het centrum van de stad wordt een proef gehouden met een soort superverf en uv-verlichting. Dat meldt BNR. De Koningstunnel is een van de plekken met de meest vervuilde lucht in Den Haag.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Lucht in Europa is slecht voor gezondheid, zeker in steden
Uitlaatgassen trucks maken miljoenen ziek
Volgens expert Henk Sprenkels zorgt bestraling van de verf met UV licht voor schonere lucht: “Dan vindt er een afbraakreactie plaats van de stikstofoxides, een belangrijk component in de luchtverontreiniging.”
Het gaat hier om een experiment. In het laboratorium is de aanpak al succesvol gebleken, maar nu moet de verf met UV-licht nog in het echt getest worden.
Bron: BNR

Over de schrijver

2 reacties op “Superverf met UV-licht pakt luchtvervuiling in Haagse koningstunnel aan”

  1. Ik heb eerder van deze coating gehoord, dat die in asfalt verwerkt werd. Als ik me niet vergis, is het op basis van titaandioxyde. Deze stof wordt in iets andere vorm op grote schaal gebruikt in witte verf.
    Ik vind het een prima idee. Zo wordt er tenminste iets *gedaan* aan luchtvervuiling, in plaats van dat er met het vingertje gewezen wordt, dat mensen minder zouden *moeten* autorijden, elektrisch of op aardgas zouden *moeten* gaan rijden, oid.
    Ik vind het ook slim om dit in een tunnel te doen, met UV-lampen ipv zonlicht (zonlicht werkt ook). In een tunnel hopen de schadelijke gassen zich op, waardoor je prima kunt meten hoe goed de coating werkt.

  2. Een list om de wetgeving over schone lucht te ontwijken. Als de proef mislukt is dat jammer, maar blijft de tunnel in gebruik. Eerder gebeurde dat met geluidsluw asfalt, dat bleek achteraf minder goed.
    Natuurlijk probeert deze site ons deze knollen voor citroenen te verkopen.

Reacties zijn uitgeschakeld.