Supervoedsel: marketingtruc of echt gezond?

Superfood Tomaat
Superfood Tomaat, Bron: Flickr, Photon_De

De laatste tijd worden steeds meer voedingsmiddelen gebombardeerd tot ‘superfoods’: eten dat uitzonderlijk gezond is. Dat gezond eten bestaat, wisten we al lang. Maar waarom die term? Het antwoord is eenvoudig. Aan puur natuur valt weinig te verdienen. Maar een ‘superfood’ bevat gezonde bestanddelen waar de industrie pilletjes en drankjes van maakt die je wèl duur kunt verkopen. Maar wat is wijsheid? En wat kun je nu het beste eten?
Van veel supervoedsel is allang bekend dat het goed is. Je vindt het gewoon in de supermarkt. Holbewoners kwamen er al graag mee thuis. Superfoods geven energie (noten, granen, zaden, bonen, zoete aardappelen, linzen), vitamines (sinaasappels en andere citrusvruchten, bessen), mineralen en ontgiftende antioxidanten (spruiten, broccoli, snijbieten, spinazie, boerenkool) en gezonde vetzuren (vette vis als zalm, makreel en sardines). Ze verhogen je vitaliteit, versnellen je herstel bij ziekte en kwalen, verlengen je levensduur en gaan ziekten als kanker tegen.
Misleiding
Diëtiste Kathy Uytersprot: ‘In de Europese Unie mogen fabrikanten de term “superfood” niet meer gebruiken, omdat een voedingsmiddel niet alles bezit om een lichaam goed te laten functioneren.’ Bestanddelen van voedsel beschermen tegen kanker, maar alleen bij cellen in de reageerbuis en bij proefdieren. Het bewijst niet of het werkt bij mensen.  Alleen bestanddelen bestuderen is misleidend. Individuele mensen verwerken die vaak verschillend. In voedsel zitten tegelijkertijd vele bestanddelen. Die combinatie werkt anders dan losse stofjes.
Een onderzoek niet met bestanddelen, maar met echt voedsel leverde wel bewijs. Sporters herstellen sneller van hun inspanningen als ze blauwe bessen eten, ontdekten onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse Massey University. Zij vergeleken het linkerbeen van proefpersonen met het rechterbeen. Eén dijbeen werd getraind met een fitnessapparaat. De training veroorzaakte kleine beschadigingen in de spiervezels. Voor, tijdens en tot twee dagen na de training dronken de deelnemers blauwe bessensmoothies. Een paar weken later ondergingen ze dezelfde training met het andere dijbeen en zonder smoothies.Uit bloedmonsters bleek dat de blauwe bessen een hogere antioxidant-verdediging in het lichaam aanmaken. De spieren herstellen zich in de eerste 36 uur na de training beter als de proefpersonen blauwe bessen eten.
Toverwoord afwisseling
Het geheim van voedsel schuilt in de afwisseling. En dan nog, geen lichaam is hetzelfde. Iedereen heeft individuele gevoeligheden voor ziektes. Maar dat veel superfoods geweldig goed voor je zijn, staat vast. In pure vorm wel te verstaan. Eet er gerust wat aardappel bij. En laat die vitaminepillen maar staan als je ook een rijkgevulde fruitmand en groentenla hebt.
Bronnen: Gezondheidsnet, De Standaard
Lees ook
Greenpeace: Kentucky Fried Chicken tast het regenwoud aan
12 juni: leuker shoppen in de avondwinkel
Pittig eten houdt je hart gezond

Over de schrijver