Simpele truc om sushi rijst te maken van een kliekje rijst

Sushi Rijst
Sushi. Foto: Eigen Archief.

Rijst is één van de meest verspilde producten in de Nederlandse keukens! Je zal het niet zeggen, maar het is echt waar. De reden hiervan is omdat veel Nederlanders moeite hebben om in te schatten hoeveel rijst je überhaupt nodig hebt (dit verschilt per persoon en schommelt tussen de 70g en 90g). Daarnaast is het zo dat 50% van al onze kliekjes die wij bewaren uiteindelijk alsnog weggooien. Dus kook je teveel rijst en bewaar je deze? Dan gooit de gemiddelde Nederlander alsnog 50% weg. Zonde, vooral als je met een heel simpel trucje hier sushi rijst van kan maken!

Lees hier wat je nog meer met een kliekje rijst kunt maken.

Sushi rijst van je kliekjes

* ondertiteling aan te zetten door op het knopje te drukken dat naast het knopje van de kwaliteit staat

Benodigdheden:
– oude leftover rijst
– een bakje bloem
– water

How to?
Een kind kan de was doen, dit recept is namelijk enorm simpel. Leftover rijst droogt vaak uit wanneer je deze in de koelkast bewaard. Hierdoor wordt de rijst niet meer plakkerig en (in mijn beleving) is deze niet meer zo lekker.

Met een simpel en snel trucje krijg je de rijst zo weer plakkerig. Rijst gaat namelijk plakken door rijstzetmeel. Deze komt vrij tijdens het kookproces. Doordat je rijst afgiet, verlies je dit zetmeel (want dat zit in het kookvocht).

Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen. Doe je rijst in het water en laat dit even in koken totdat je een papje krijgt. Blijf goed roeren want het plakt snel aan de bodem.

Giet de rijst af na een tijdje koken en modeleer met de rijst vormpjes naar wens. In mijn geval kleine voetballetjes, want ja. We zijn een ronde verder op het WK voetbal én worden gewoon wereldkampioen!

Een serveertip is om een beetje zalm op de rijst te leggen! 

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver