Een kijkje in de Sustainer Home Modular

Afbeelding: Sustainer Homes
Eind augustus was de presentatie van het allernieuwste model van Sustainer Home: de Sustainer Home Modular. Deze prachtige woning staat in Venray en is een mooi voorbeeld van een kleine duurzame woning met alles erop en eraan. Het huis bestaat uit verschillende modules en is samen met de bewoner ontworpen. Dat hoort namelijk bij het all-in concept dat Sustainer Homes levert: een woning van ontwerp tot oplevering. De woningen zijn zelfvoorzienend en al beschikbaar vanaf €69.000,-*
Een energieneutrale woning
De Sustainer Home Modular bestaat uit verschillende modules die in een fabriek worden gemaakt op basis van houtskeletbouw. De gevel is goed geïsoleerd en in de houten kozijnen zit driedubbel glas. De verschillende modules zijn erg makkelijk te combineren: zo kan je jouw woning of kantoor precies op maat maken. In alle Sustainer Homes zit een badkamer en keuken inclusief wasmachine en vaatwasser.
De woning is helemaal zelfvoorzienend: zonne-energie wordt opgeslagen in een batterijpakket, regenwater wordt via het dak opgevangen, gefilterd en opgeslagen in een ondergrondse tank. Het afvalwater wordt gezuiverd door een helofytenfilter die opgaat in het groen rondom de woning. Daarnaast is er een geautomatiseerde manier van verwarmen en verkoelen. Die combinatie van innovatieve systemen zorgt ervoor dat de maandlasten erg laag zijn.
Een lange levensduur
Sustainer Homes bouwt met materialen die alleen op een duurzame en sociaal verantwoorde manier gewonnen zijn. Zo kiezen ze voor natuurlijke en recyclebare materialen, bijvoorbeeld voor hout uit duurzaam beheerde bossen in Europa in plaats van beton en staal. De hele productie is gerobotiseerd waardoor er een minimum aan restafval is. Dat maakt de CO2-impact 90% lager dan die van de reguliere bouw.
Afbeelding: Sustainer Homes
De eerste Sustainer Home Modular
De eerste Sustainer Home Modular bestaat uit vijf modules van 3,5 bij 2,5 meter. De houten geraamtes werken als een soort lego: ze zijn zo te stapelen en schakelen dat er allerlei ontwerpen mogelijk zijn. De modules zijn met een vrachtwagen vervoerd en door het team van Sustainer Homes in elkaar gezet. De levensduur van de Sustainer Home Modular is net als die van een normale woning: minimaal vijftig jaar.
De woning is 43,75m2 maar oogt door het hoge plafond en de glazen gevel veel ruimer.
De keuken is gefreesd met dezelfde CNC-techniek als de modules. Daardoor vormt het
een mooi geheel met de woning. De houtkachel zorgt ervoor dat het in de winter extra behaaglijk is. De deuren van de slaapkamer openen op de veranda. Deze is gemaakt van een mix van gerecycled hout en kunststof. Rondom de woning zal de bewoner een permacultuurtuin gaan aanleggen. Zo kan er compleet zelfvoorzienend gewoond worden.
Een Sustainer Home ontwerpen
Op de site van Sustainer Homes is een pagina te vinden waar je in drie stappen een schets kunt maken en een prijsindicatie kunt vinden. Bij het schetsen van jouw ideale plattegrond moet je rekening houden met bouwstenen van 2,5 bij 3,5 meter. Alle prijzen zijn indicatief, maar geven wel een beeld van de bedragen waar je aan moet denken bij verschillende type woningen. In een verder ontwerptraject worden de prijzen verder uitgewerkt.
Een Sustainer Home voldoet aan het Bouwbesluit en kan dus op een reguliere bouwkavel* worden geplaatst. Ook kan er gewoon een hypotheek voor worden aangevraagd. De plaatsing is heel eenvoudig: binnen een paar dagen staat het hele huis.
* Je moet er wel rekening mee houden dat de kavel het grootste gedeelte van het budget zal zijn. Bouwkavels kan je vinden via de makelaar, de gemeente en online. Er zijn ook kavels te koop met een andere bestemming, maar het wijzigen van een bestemmingsplan kan een erg intensief en duur proces zijn. Daarnaast komen er hoe dan ook nog kosten bij voor de fundering, transport en het ontwerp.
Afbeelding: Sustainer Homes
Open dagen 2016
Wil je de Sustainer Home Modular een keertje in het echt komen bewonderen? Op onderstaande data is er de mogelijkheid een kijkje te nemen! Om deel te nemen moet je wel even een e-mail sturen naar info@sustainerhomes.nl. Dan plannen ze een afspraak in.
• 9 september 2016
• 7 oktober 2016
• 4 november 2016
• 2 december 2016
Meer weten over Sustainer Homes? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.
Ben jij benieuwd naar de praktische kant van tiny houses en kleiner wonen? Binnenkort plaatsen we een artikel over de huidige stand van zaken met tips en informatie van Marjolein Jonker (Tiny House Nederland) en Jelte Glas (Woonpioniers)

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Sustainer Homes

Afbeelding: Sustainer Homes
Afbeelding: Sustainer Homes

Over de schrijver

8 gedachten over “Een kijkje in de Sustainer Home Modular”

 1. Mij ontgaat even de nieuwheid. Een houtskeletwoning met allerlei franjes kan je toch gewoon bij elke aannemer kopen. Kacheltje erin, zonnepaneel erop, klaar. En de tuin kan je zo aanleggen als je zelf wil. Vanaf 69.000,- voor een houten hutje. Nu nog het bouwkavel…

 2. Maria Pinxter: ja houtkachel lijkt mij ook niet echt goed, maar men kan ook een speciale kachel plaatsen, helemaal veilig, ook al zou die ooit omvallen, die met zeer speciale olie wordt gestookt, reukvrij.
  De merknaam weet ik even niet, maar hij is al jarenlang op de markt.

 3. Prachtig! Maakt me enthousiast.
  Is er een alternatief voor verwarming mogelijk? Uitstoot van houtkachels werkt op op mijn logen niet goed.
  Hoor, lees en zie graag nog meer ervaringen.

 4. Mooie huisjes zeg!
  Vraagje: wat voor fundament moet je hiervoor gebruiken?
  Voor onderaan een dijklichaam mag je niet in de grond graven;
  hoe kan dit worden opgelost?
  Betonnen poeren gieten?
  Of zijn er nog meer alternatieven?

Reacties zijn gesloten.