T-shirts van trotse kinderen vervelen nooit

336X280 Jelka3
Jelka Priem, Mede-Oprichter Van Face This. Foto: Asn Bank

Toen Jos van der Hoek terug kwam van een reis naar zijn geboorteland Indonesië begon het te kriebelen: hoe zou hij iets kunnen doen voor de mensen daar? Een trui van zijn vriendin Jelka Priem met vrolijke gezichtjes bracht hem op een idee: wat als Indonesische schoolkinderen T-shirts zouden maken voor de Nederlandse markt? Jelka en Jos richtten de organisatie Face This op. Om het project tot een succes te maken, moesten zij de regels van het fondsenwerven aan hun laars lappen. hetkanWel interviewde Jos over zijn inspirerende verhaal.

Jelka, de vriendin van Jos, is een van de boegbeelden van de ASN Bank Wereldprijs 2011. De ASN Bank wil duurzame doeners de kans bieden om hun droom waar te maken. Ding nu mee met jouw eigen project naar de ASN Bank Wereldprijs 2011

Doe de quiz en test jouw “dromen voor de wereld van morgen”-kennis

T-shirts vouwen in de woonkamer

Sdk Pusu Flores Facethis 02
Foto: Jos Van Der Hoek

Jos vertelt enthousiast over Face This terwijl hij aan het zenuwcentrum van het project zit: de tafel in de woonkamer van zijn eigen huis. “We doen het nog steeds vanaf hier. We vouwen met z’n tweetjes T-shirts op en sturen ze naar de klanten.” Hij doelt op de kleurrijke shirts voor mannen en vrouwen waar vrolijke gezichtjes op getekend staan. De tekeningen zijn gemaakt door kinderen uit Indonesië. Professionele designers hebben er vervolgens mooie T-shirts van gemaakt.

Face This kwam tot stand na een reis naar Indonesië. “Ik ben geadopteerd, maar ik had nooit zoveel interesse in het land. Toen ik 7 was mochten mijn zus en ik van mijn ouders kiezen tussen een reis naar Indonesië of naar Disneyland. We kozen voor Disneyland,” zegt hij lachend. Toen hij in 2006 uiteindelijk wel naar Indonesië ging, werd hij geraakt door de mensen daar. “We wilden iets doen, maar wel iets dat langer meegaat dan donaties. Ik wilde dat mensen iets van zichzelf zouden bijdragen. Zo kwamen we op het idee van de T-shirts.”

In een tweede reis in 2008 gaat Jos samen met zijn vriendin Jelka naar een school op het eiland Lombok. Ze nemen pennen en papier mee en vragen de kinderen om iets te tekenen. “Er waren meer Westerse mensen bij deze school langs geweest. De schoolleiding verwachtte niet zoveel van ons bezoek. Maar wij hebben uiteindelijk 12.000 euro bij elkaar gebracht.”

Geen zielige kindertjes

Sdk Pusu Flores Facethis 01
Foto: Jos Van Der Hoek

Met het geld werd het schoolgebouw gerenoveerd. Maar dat is niet iets waar Jos en Jelka zichzelf voor op de borst slaan: “Het zijn vooral de kinderen die het voor elkaar krijgen met hun tekeningen. Wij zijn slechts een tussenpersoon. Zij zorgen voor die vette shirts die mensen hier graag willen kopen.”

“Wij willen de kinderen absoluut niet als zielig neerzetten. Ik zou het zelf echt niet tof vinden als ik neergezet zou worden als het zielige kindje aan de andere kant van de wereld.” Deze insteek van Face This gaat in tegen de tips die Jos las toen hij zich verdiepte in manieren om geld bij elkaar te krijgen. “De gouden regel van fondsenwerving is: probeer zoveel mogelijk in te spelen op het gevoel van je donateurs en vertel hoe slecht het daar is. Volgens mij werkt dat niet meer. Mensen zijn er mee doodgegooid. Wij willen er gewoon een positief project van maken.”

De droom van Jos en Jelka

“Onze droom is om op het eiland Lombok met kleine dingen zoveel mogelijk impact te krijgen. Die kinderen maken de tekeningen en uiteindelijk bouwen ze daarmee hun eigen school. De kracht van die kinderen is klein, misschien, maar daar kun je uiteindelijk leuke dingen mee doen. Het moment dat die T-shirts er zijn en de kinderen ze zien, dat is onbetaalbaar. Ze zijn zo trots op zichzelf! Dat is wat we met ons project willen.”

Met T-shirts alleen kun je niet de hele wereld redden, beaamt Jos. “Maar dat is ook niet ons doel. Als we iets bij mensen teweeg brengen en als kinderen straks het idee hebben dat ze hun eigen leven op de rit kunnen houden, dan is een groot deel van onze droom werkelijkheid geworden.”

De ASN Bank Wereldprijs bracht een dosis brutaliteit

“In 2009 hebben we voor het eerst meegedaan aan de Wereldprijs. Toen waren we net opgestart. We hebben zoveel mogelijk mensen uit ons netwerk opgeroepen om te stemmen. We hebben zo veel nieuwe mensen leren kennen die nog steeds shirtjes kopen. Ook het team van Voor de Wereld van Morgen heeft toen een aantal T-shirts gekocht voor het personeel.”

Meedoen heeft volgens Jos ook “onbewust een portie brutaliteit meegegeven. Een jurylid adviseerde om BN’ers te benaderen om in onze shirts te lopen. Dat hebben we gedaan. En het is uiteindelijk gelukt.”

In de nabije toekomst komt er geen grote fabriekshal van Face This BV. “Maar het zou wel erg leuk zijn als we wat groter kunnen worden en er echt een bedrijfje van kunnen maken. Ik heb redelijk veel verschillende banen gehad in mijn leven. Nu ik dit doe heb ik het gevoel dat dit mijn levenswerk is. Dit verveelt niet.”

Jelka, de vriendin van Jos, is een van de boegbeelden van de ASN Bank Wereldprijs 2011. De ASN Bank wil duurzame doeners de kans bieden om hun droom waar te maken. Ding nu mee met jouw eigen project naar de ASN Bank Wereldprijs 2011

Doe de quiz en test jouw “dromen voor de wereld van morgen”-kennis

Zelf een T-shirt kopen? Via facethis.nl kun je online je eigen exemplaar bestellen

Facethistshirtcollection2011Moesson
Foto: Face This

Over de schrijver