Tip: overstap naar T5 verlichting bespaart 40% op energiekosten

Verschillende Soorten Tl Buizen, Waaronder De T5 Verlichting (Dunne Buis, Tweede Van Onder). Foto: Wikimedia Commons
Verschillende Soorten Tl Buizen, Waaronder De T5 Verlichting (Dunne Buis, Tweede Van Onder). Foto: Wikimedia Commons

(Gesponsorde partnerblog). Het valt misschien minder op, maar naast de verwarming is de verlichting van een gebouw de tweede grote energiekostenpost. Op deze grote kostenpost valt dan ook een hoop te besparen. Met de overstap van de oudere T8 verlichting naar T5 verlichting kunt u tot wel 40% op energiekosten besparen. De moeite waard dus om hier eens in te duiken.

Wat is T5 verlichting?

T5 verlichting buizen zien er praktisch hetzelfde uit als de oudere TL buizen, ook wel T8 verlichting genoemd, die de meesten zullen kennen van bijvoorbeeld ziekenhuizen, kantoren of winkels. De buizen zijn alleen een stukje smaller en korter. Daarbij geven T5 buizen niet het knipperende licht wat bij de oudere TL buizen zo kenmerkend is als het licht net aanspringt.

Waarom T5 verlichting?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. T5 verlichting is erg energiezuinig wat goed is voor het milieu. Daarnaast is T5 verlichting voordelig voor uw portemonnee omdat er flink op de energiekosten bespaard wordt. Dit kan oplopen tot wel 40% op uw energierekening.

Indien er al bestaande TL verlichting is geïnstalleerd, zullen bij de overstap naar T5 verlichting alle buizen gewisseld worden. Naast het plaatsen van nieuwe buizen zullen de armaturen ook vervangen worden aangezien de T5 buizen korter zijn dan de T8 buizen. Deze nieuwe armaturen dragen tevens bij aan de energiebesparing. Dit komt doordat de voorschakelapparaten in conventionele armaturen veel warmte produceren waardoor veel energie verloren gaat. De nieuwe armaturen voor T5 buizen zijn echter voorzien van elektronische voorschakelapparaten die een stuk zuiniger zijn.

De investering in T5 verlichting is snel terugverdiend door de forse energiebesparing en tevens gaan T5 buizen een stuk langer mee dan T8 buizen. Gemiddeld heeft een T5 buis 16.000 branduren of meer tegenover 9.000 branduren bij conventionele T8 buizen. Zo wordt er dubbel van de investering geprofiteerd.

Advies

Uw Duurzame Installateur is gespecialiseerd in duurzame oplossingen en adviseert klanten graag om het meeste uit hun verlichtingsbesparing te halen. Zowel voor nieuwe gebouwen als voor bestaande bouw ontzorgen zij u door een uitstekend verlichtingsplan op te stellen en de installatie uit handen te nemen.

2 gedachten over “Tip: overstap naar T5 verlichting bespaart 40% op energiekosten”

  1. Anna, daar ben ik het mee eens, waarschijnlijk de lobby van grote lichtfabrikanten. Terwijl er (inmiddels) duurzame, ergonomische en (bio) dynamische LED verlichting op de markt is gebracht welke een levenlang meegaat.

  2. En hoe zit het met de straling?
    De ouderwetse gloeilamp gaf geen gevraarlijke straling af.
    De nieuwe lampen wel.

    de nieuwe lampen zorgen voor nog meer electrostress.

    waarom worden de energiezuinige lampen zo gepromoot, terwijl ze wel schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Reacties zijn gesloten.