Op je balkon in zon, aan de tafel op zondagmorgen met een walmende kop koffie erbij of gewoon omdat je (n)iets te vieren hebt. Taart als ontbijt is altijd een goed idee. En dan geen kleffe kantoorcake, nee, een overheerlijke en gezonde taart waarmee je gelijk een goede start van de dag maakt. Hier zijn drie recepten die je gewoon moet proberen.
De zo geklaard appeltaart
- 300 g havervlokken
- 6 el maple syrup
- 2 appels
- 1 el kaneel
- 3 el rozijnen
- 250 g griekse (vegan) yoghurt
- 100 g kokosolie
- een paar pecannoten
Zet je oven alvast op 170 graden. Doe de helft van de havervlokken in de keukenmachine (of gebruik je staafmixer) en maal het fijn tot je de consistentie van meel hebt. Smelt de kokosolie en meng het samen met de overgebleven havervlokken, de maple syrup en kneed het tot een deegbal.
Doe het deeg in een springvorm of ovenschaal van zo’n 24 centimeter met wat (vegan) boter of bakpapier eronder tegen het plakken. Laat twee centimeter omhoog steken aan de zijkanten en bak hem in de oven voor 20 minuten tot hij goudbruin en knapperig is.
Schil ondertussen de appels en snijd ze in plakken. Bak ze in een koekenpan samen met de kaneel en de rozijnen voor zo’n vijf minuten op laag vuur. Meng de (vegan) yoghurt of kwark met de rest van de maple syrup en verspreid deze over de bodem van de taart als hij is afgekoeld, doe hier de appel en rozijnen over en je hebt een heerlijk, gezond en origineel ontbijt waar iedereen blij van wordt.
Jippie jee vegan parfait
- 4 eetlepels (60 ml) griekse (vegan) yoghurt
- 1 eetlepel notenboter, zoals cashew-, amandelboter of pindakaas
- 1 eetlepel maple syrup of agave siroop
- halve citroenschil
- een klein beetje vanille
- koekjes of granola
- en vers fruit naar keuze
Neem een hoog glas en verkruimel het koekje of doe de granola op de bodem van het glas. Doe hier de yoghurt bovenop, nog een laag koekje of granola en weer een laag yoghurt.
Meng nu wat van de yoghurt met de notenboter, de zoetmaker, citroenrasp en vanille. Doe dit als laatste laag boven op de parfait. Dit feestelijke ontbijt geeft je het gevoel alsof je in een hotel aan het ontbijten bent.
My O My blueberry pie
Voor de bodem:
- 150 g glutenvrije havermout of amandelmeel, of een combinatie van beide. Havermout maakt de taart stevig en amandelmeel zorgt voor luchtigheid.
- 150 g gedroogde vijgen of zachte dadels
- 2 tl speculaaskruiden
- 30 g gesmolten kokosolie
- Scheutje plantaardige melk naar keuze
- Snufje zeezout
Voor de vulling:
- 100 g kokosyoghurt – of een andere stevige yoghurt
- 100 g blauwe bessen
- 40 g pure chocolade
Meng voor de bodem de vijgen (die je eerst geweld hebt voor tien minuten) in warm water of de zachte dadels met de havermout in een keukenmachine tot het een deegbal is geworden.
Doe de melk er scheutje voor scheutje bij zodat het deeg niet te nat wordt. Per ongeluk toch te zompig? Doe er dan wat meer havermout bij.
Nu gaan we de bodempjes vullen. Dit is leuk om met de kinderen te doen, want je kan lekker met je handen kliederen zonder dat de keuken in een slagveld verandert. En wie herinnert zich niet het deeg snoepen en vingers likken als kind? Verdeel het deeg in balletjes en leg ze in de palm van je hand en druk ze nu plat met je duim. Niet te plat natuurlijk, want de kinderhandjes moeten nog gevuld worden.
Als het goed is, heb je nu een stuk of vijf kommetjes. Leg ze in de koelkast om ze op te stijven. En maakt ondertussen de vulling. Roer de yoghurt los. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en vul de kommetjes met de yoghurt, de blauwe bessen erbovenop en swirl de heerlijk geurende chocolade eroverheen. Leuk om te maken en om te eten.
Lees ook: Eveline maakt zoete taarten met groente als broccoli of Groene smoothies voor meer groente bij het ontbijt
Taart als ontbijt kan altijd
Deze heerlijke gezonde ontbijttaartjes kun je aanpassen zoals je zelf wilt. Fruit dat je nog hebt liggen, appels die al een rimpeltje vertonen of maak ruimte in je vriezer door het diepvriesfruit toe te voegen. Zo zijn deze taartjes niet alleen lekker en feestelijk, maar ook een tikkeltje zero waste en gezond voor je portemonnee. Bon appetit!