Taart over? Met dit recept maak je van taartresten een anti-waste taart

Taart
Mijn Verjaardags ‘Waste’ Taart. Foto: Eigen Archief

Eens per jaar is die speciale dag dat je jarig bent. Voor velen wekt dit veel stress op, want stel je voor dat je gasten te weinig eten hebben! Aan de andere kant van de medaille kent bijna iedereen het gevoel dat je helemaal volgepropt van een verjaardagsfeest komt, omdat er zoveel eten aanwezig was. Dit syndroom, het overdreven zorgen voor mensen tijdens een belangrijk moment, heeft een naam: ‘het goede moeder syndroom’. Je herkent het vaak tijdens verjaardagen en Kerstmis. Afgelopen vrijdag leed ik aan dit syndroom en had ik veel te veel lekkers voor mijn verjaardag gekocht. Met de taart die ik nog had staan ga ik iets creatiefs doen. Een ga daarvan een anti-waste taart van maken! Overigens ben ik het er mee eens dat het allerbeste is om de taart gewoon op te eten (dan hoef je de andere ingrediënten niet te gebruiken), maar stel dat je die over hebt liggen is het een mooie dubbelslag. Daarnaast is zelf een taart maken van ‘waste’ behoorlijk leuk!

Verjaardags ‘waste’ taart

*ondertiteling is aanwezig. Zet deze aan door in het filmpje op het knopje te drukken dat te vinden is naast het knopje van de kwaliteit

Ingrediënten:
– leftover verjaardagstaart
– 250 ml slagroom
– 300 gr witte chocolade
– eventueel andere (koek)resten

How to?
Dit recept is super simpel en binnen circa een uur te maken. De tijd zit voornamelijk in het opstijven van de witte chocolade. Het ‘doe-werk’ kun je binnen 10 minuten klaar hebben.

Pak een grote kom en doe daar je leftover verjaardagstaart in. Vul dit aan met eventueel extra slagroom en andere leftovers (speculaaskoeken is een zeer goede). Maak je handen vies en meng dit goed door elkaar! Heerlijk om je vingers op deze manier zo smerig te krijgen. Vergeet bovendien niet even te proeven, door af en toe je vingers af te likken.

In de tussentijd zet je een pan met water op het fornuis. Breng het water aan de kook en zet een grote (glazen) bak op de pan. We gaan de witte chocolade ‘au bain-marie’ smelten.

Als de witte chocolade gesmolten is kun je de ‘waste’ taart opbouwen. Dit doe je door een beetje van je mengsel in een taartblik te doen. Duw dit stevig aan en leg er een laag witte chocolade over heen. Smeer dit goed uit over de taart en zet het taartblik even kort in de koelkast of de vriezer. De cake/taart en de witte chocolade kan uitharden. Na circa 30 minuten doe je dit nogmaals en op deze manier bouw je een taart in lagen.

Als je uiteindelijk geen mengsel meer over hebt dan voeg je alle chocolade die je nog hebt over de taart, zodat hij helemaal onder de witte chocolade zit. Dit laat je vervolgens weer uitharden in de koelkast. Serveer je taart koud en geniet er vooral heel erg van!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

2 gedachten over “Taart over? Met dit recept maak je van taartresten een anti-waste taart”

  1. Goed initiatief!

    Maareuh…”lick your fingers up”? Hoe denk je dat een engelstalig persoon dit voor zich ziet? 😉
    Spreek dat filmpje toch lekker in het Nederlands in…

    Verder sluit ik me aan bij Suzy Elliot: het enige wat je hiermee bereikt is dat er nog meer ingrediënten gekocht worden (die anders niet gekocht waren, dus dit is ook een vorm van verspilling).

    Kun je die mini-tompoezen niet gewoon invriezen?

Reacties zijn gesloten.