Taboes en rollenpatronen doorbreken: Meindert werd huisvader

Huisvader, dat is pas echt een mooie baan. Meindert van Wensen gooide zijn leven om en zijn professionele carrière staat nu in het teken van zijn kinderen. Hij heeft er zo veel plezier in, dat hij zijn ervaringen en inzichten deelt met andere vaders. Zijn doel? Taboes en rollenpatronen doorbreken. Op vaderdag horen we zijn verhaal.  

Traditionele rolverdeling

In Nederland denken we dat we best modern te zijn. In de praktijk blijkt dat mee te vallen. Er is nog een heel traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen; zij zorgt, hij werkt. Moeders gaan na de geboorte van hun eerste kind minder werken. Zij besteden twee keer zo veel tijd aan de zorg voor de baby en het huishouden, dan hun mannelijke partner.

Huisvader

Op Vaderdag is het daarom een mooi moment om stil te staan bij de rol van vaders in de opvoeding van hun kinderen en in het huishouden. We interviewden Meindert van Wensen, die zijn carrière opgaf om huisman te worden. Hij zorgt voor de kinderen en het huishouden, terwijl zijn vrouw fulltime werkt en kostwinnaar is. Zijn nieuwe rol als fulltime vader, bevalt hem zo goed, dat hij nu ook andere vaders inspireert om op allerlei manieren meer tijd met hun kinderen door te brengen.
Huisvader Meindert

Waarom gaf je een internationale carrière op om huisvader te worden

‘Mijn vrouw kreeg een aanbod voor een nieuwe baan. Zij kon hoofd duurzaamheid worden bij een Amerikaans bedrijf in Zwitserland. Een echte droombaan en op alle fronten een voorstel, dat we niet konden weigeren. We wisten dat het alleen een succes zou worden, als het thuisfront stabiel zou zijn. Ik schikte me daarom snel in de – wat ik toen dacht – tijdelijke rol van huisvader. Onze dochter Alexia was toen net een half jaar oud en onze zoon Julius was vier.
Het moment dat ik mij besefte dat ik 24/7 met mijn twee kinderen zou zijn, beangstigde me wel een beetje. Ik had tot op dat moment nooit nagedacht over wat voor type vader ik was. Ik baseerde de opvoeding van mijn kinderen op mijn eigen opvoeding én hoe ik dacht dat mijn vrienden het deden. Ik zeg ‘dacht, want we spraken er eigenlijk nooit over.’

Hoe reageerde je omgeving?

‘Mijn direct omgeving reageerde heel positief. Iedereen zei dat ik het moest doen. Al moet ik zeggen dat deze mensen (vooral vaders) geen idee hadden en hebben over de rol van huisvader. Mijn ouders daarentegen waren minder enthousiast. Zij vonden het lastig te verkroppen dat hun zoon niet zijn eigen verdien-potentieel kon behouden. Mijn traditionele carrière is in hun ogen totaal in het water gevallen en ze maakten zich zorgen over mijn afhankelijke rol.’

Wat is er veranderd?

‘Ik ging me verdiepen in de opvoeding van mijn kinderen. Hoe kon ik het doen zonder straffen, dreigen en belonen. Gordon Neufeld uit Canada inspireerde mij na te denken over mijn vaderschap. Zijn onlinestudies gaven mij de inzichten om mijn aanpak aan te passen. Hierdoor werd het opvoeden echt anders. Ik heb het gevoel dat ik nu pas echt een relatie met mijn kinderen aan het ontwikkelen ben. Voorheen ging ik ervan uit dat die relatie er per default wel was. Het was niet iets waar ik me bewust van was. 
De relatie met mijn vrouw is ook positief veranderd. Door mijn rol in de familie kan zij uitblinken in haar baan. Dat maakt mij apetrots. Het is ook alsof de puzzelstukjes op zijn plaats zijn gevallen.
Ik zie de rol van huisvader of -moeder als een rol die ertoe doet. Het is geen baan zoals in de commerciële betekenis van het woord, maar het is wel degelijk vergelijkbaar.’
Huisvader

Je probeert nu andere vaders bewust te maken van hun rol in de opvoeding

‘Mijn ervaringen zijn zo inspirerend, dat ik het belangrijk vind dit met mijn mede-vaders te delen. Dat doe ik met blogs, vlogs en bijeenkomsten. Er zijn voor vaders nauwelijks rolmodellen en ik wil er graag eentje zijn. Dat is best heel ingewikkeld. Helemaal in Zwitserland, waar het nog conservatiever is dan in Nederland. 

Kun je een voorbeeld geven wat je deelt?

‘De relatie met je kinderen is het uitgangspunt voor hun gezonde ontwikkeling. Het is belangrijk om je leven hieromheen te organiseren. Ik probeer mijn kinderen op te voeden volgens het principe dat onze relatie voor altijd is en dat dit belangrijker is dan welk probleem dan ook. Daarbij geef ik ze het idee dat ik er altijd voor ze ben.
Als vader hoef je – om je kinderen dit gevoel te geven – niet de hele dag fysiek aanwezig te zijn. Ik doe het bijvoorbeeld door dezelfde sokken te dragen als mijn zoon. Als hij op school zit en naar zijn voeten kijkt, denkt hij even aan me en weet hij dat ik er voor hem ben. Hetzelfde geldt voor de vlecht die ik in het haar van mijn dochter maak. Je hoeft dus als vader niet meteen minder te werken om wel een belangrijke rol in de opvoeding van je kinderen te spelen. Dat wil ik andere vaders meegeven.’ 
Unnamed 5

Je organiseert ook bijeenkomsten voor vaders

‘Op dit moment organiseer ik ‘Beers and Braids’. Dit zijn vlechtworkshops voor vaders en dochters. Vlechten is een goede manier om de vader-dochter relatie te ontwikkelen. De vaders zijn fanatiek, en ook onhandig en de dochters trots. Dat schept ook onderling een band, waardoor vaders ervaringen gaan uitwisselen.
Aan het einde van de workshop ontvangen ze een vlechtdiploma en een polaroidfoto, die de dochters mee kunnen nemen naar school. Onder andere op deze manier probeer ik via de dochters de relatie met hun vaders onder de aandacht te brengen. Ik word heel gelukkig als er meisjes thuiskomen die aan hun moeder gaan vragen “Mama waarom kan papa eigenlijk niet vlechten, de vader van Marietje heeft gisteren zijn vlecht diploma gehaald”. Echt leuker wordt het niet!’
Meer informatie over Meindert en zijn missie vind je op mydaddytalks.com.

Over de schrijver

1 gedachte over “Taboes en rollenpatronen doorbreken: Meindert werd huisvader”

  1. Goed verhaal. Wel een kleine rechtzetting. Dat je ouders het niet zagen zitten klopt niet. We vonden het wel soannend, maar zijn denk tijdens de Daddy rit steeds positiever geworden. Nu denk ik zelfs enthousiaste toekijkers en zien er zelfs nu ” brood” in, alhoewel we dat niet het belangrijkste vinden. Het gaat uiteraard om de groeiend enthousiasme van alle partijen!

Reacties zijn gesloten.