Hoe lang kan je met een tandenborstel doen? (En hoe maak je ‘m het beste schoon?)

Bij hetkanWEL proberen we zo lang mogelijk met onze spullen te doen, omdat je daarmee nieuwe grondstoffen uitspaart en dus duurzamer bezig bent. Maar sommige spullen moeten met het oog op de hygiëne toch regelmatig vervangen worden. Zoals een tandenborstel bijvoorbeeld: daar kan je niet eindeloos mee blijven poetsen tot de borstelharen horizontaal zijn gaan staan. Maar wat is dan het goede moment om je tandenborstel te vervangen?

Volgens de fabrikanten van tandenborstels moet je ze eens in de drie maanden vervangen. De vraag is alleen of ze dit adviseren omdat dit goed is voor de verkoop of dat het ook echt nodig is voor onze mondhygiëne. Omdat we daar zelf vaak het antwoord niet op hebben, houden we ons meestal braaf aan dit advies en kukelen we elke drie maanden de tandenborstel in de prullenbak.

23 miljard tandenborstels

Zo worden er wereldwijd 23 miljard tandenborstels weggegooid. Meestal zijn deze van plastic dat niet gerecycled kan worden, omdat er sprake is van verschillende soorten plastic. En zo is de aardbol inmiddels opgescheept met een behoorlijke berg tandenborstels, waardoor ze tijdens een gemiddelde beach cleanup in Hawaï zo’n 20 tot 100 aangespoelde exemplaren  vinden.

Een oplossing is om te kiezen voor een tandenborstel die niet van plastic is (maar van hout of bamboo). Wat ook helpt, is langer met je borstel doen. Maar is dat verantwoord als het gaat om hygiëne? Want we willen natuurlijk niet onze tanden poetsen met een verzameling bacteriën waar je u tegen zegt.

Wanneer moet je je tandenborstel vervangen?

Goed, wanneer moet die tandenborstel dus vervangen worden? In het Parool geeft Dagmar Else Slot, hoogleraar preventie in de mondzorg van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, een helder antwoord. We moeten niet kijken naar de termijn, maar naar de tandenborstel. Als de haren nog netjes overeind staan, kunnen we er nog prima mee poetsen. Als ze uit elkaar beginnen te staan, is het tijd voor een nieuwe.

Hoe lang dit duurt hangt af van de manier van poetsen (en van de borstel). Als je hard poetst, staan de haartjes sneller als een waaier uit elkaar dan als je minder hard poetst bijvoorbeeld. En als die haartjes uitwaaieren, is de borstelkracht minder en de kans dus groter dat je de boel niet meer zo goed schoon krijgt als je zou willen. Dat is nog even helemaal los van eventuele bacteriën op je borstel, want een vieze tandenborstel kan je gewoon goed schoon maken.

Je tandenborstel schoonmaken

Hoe doe je dat dan, is de volgende vraag. Heel simpel: door je borstel goed uit te spoelen na het poetsen en hem rechtop te laten drogen aan de lucht.  Is je tandenborstel toe aan een grondiger schoonmaakbeurt? Dan kan je m met een schepje baking soda en citroensap in een bekertje met water zetten (op de kop dus, want het gaat vooral om die borstel). Laat ‘m 10 minuten weken en spoel m daarna weer goed schoon onder de kraan.

Zelf zet ik de tandenborstel ook nog wel eens op de kop in kopje gekookt water om te ontstmetten, maar daarvan wordt gezegd dat het de haren kan aantasten (en die zijn vaak van plastic). Anderen gooien de tandenborstel in de vaatwasser: ook dat wordt afgeraden, omdat het de borstel aantast.

Heb je een elektrische borstel? Haal dan regelmatig het borsteltje van het handvat en spoel beiden schoon om te voorkomen dat tandpastaresten zich ophopen. Is dat toch per ongeluk toch gebeurd? Maak je handvat dan schoon met een vochtige doek en wat water. Pas op mijn citroen of azijn, want het zuur kan het zacht plastic deel van je handvat aantasten (dus test hier even voorzichtig mee).

Conclusie

  • Er wordt vaak gezegd dat je je tandenborstel na 3 maanden moet vervangen, maar dat is een verkooppraatje
  • Gebruik in plaats daarvan je goed verstand: gaan de borstelhaartjes uit elkaar staan? Dan is het tijd voor een nieuwe
  • Je borstel gaat langer mee als je minder hard poetst
  • En je borstel moet na elke poetsbeurt goed afgespoeld worden (haal het borsteltje hiervoor los bij een elektrische tandenborstel) en zet het rechtop te drogen
  • Eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld 1x per week) is het goed om je borstel grondiger te reinigen. Dit kan met baking soda, citroen en water.
  • Veel poetsplezier! 😊

Lees hier HKW test tandpastatabletten.  En: 40 dingen die je met baking soda kan doen.

Over de schrijver