Met een tas van appelresten bijdragen aan een duurzamere wereld

Duurzaam én fashionable door het leven gaan? Dat is tegenwoordig gelukkig geen enkel probleem meer. Steeds meer merken zetten zich in om de fashionindustrie te verduurzamen. En dat is hard nodig, want grondstoffen worden steeds schaarser. We weten inmiddels dat bij de teelt van natuurlijke vezels, zoals katoen, veel kunstmest, pesticiden en chemicaliën worden gebruikt die slecht voor het milieu én de arbeiders op katoenplantages zijn. Vezels op petroleum-basis zoals acryl en nylon zijn per definitie niet echt milieuvriendelijk en ook materialen als leer en (nep)bont zijn toe aan een verduurzamingsslag. Ontzettend fijn dus, dat er tegenwoordig steeds meer spannende, mooie alternatieven worden aangeboden. Tassenmerk MYoMY is een van de koplopers als het gaat om de zoektocht naar nieuwe, duurzame innovaties van materialen. Zij produceerden een vegan variant van hun bekende MY PAPER BAG, gemaakt van appelresten.

Innovatieve alternatieven

MYoMY is expert op het gebied van duurzaam, ecologisch looien en het ontwerpen van innovatieve alternatieven voor bekende ontwerpen. Zo werd het merk bekend met haar iconische MY PAPER BAG, het duurzame alternatief voor de welbekende papieren draagtas, die Ramon Middelkoop ontwierp. Inmiddels brengt MYoMY verschillende tassen en accessoires op de markt met als doel om de wereld een stukje eerlijker en gelijkwaardiger te maken. De tassen van MYoMY zijn gemaakt van LWG gecertificeerd eco-leer en gerecyclede PET flessen. Door fair trade en met respect voor de natuur te produceren en tijdloze tassen te ontwerpen die jaren meegaan probeert MYoMY een positieve bijdrage te leveren aan een eerlijkere en duurzamere wereld. 

Een tas van appelresten

Het nieuwste project van MYoMY, een pop-up tentoonstelling over innovatieve materialen in de Bijenkorf in Den Haag, neemt de bezoeker mee in de zoektocht naar de nieuwste, duurzame en vegan innovaties van materialen. Het merk deed uitgebreid onderzoek naar verschillende innovaties op het gebied van materialen gemaakt van schimmels, ananasbladeren, gerecyclede auto-onderdelen en appelresten. Van deze laatste component was MYoMY zo gecharmeerd, dat ze nu een ‘leather look’ alternatief op de markt brengen gemaakt van appelleer. Dit doen ze in samenwerking met AppleSkin, die de restanten uit de appelsapindustrie omzetten tot nieuwe grondstof. ‘Tot nu toe waren vegan ‘leather look’ materialen vooral van mindere kwaliteit, met plastic als belangrijkste component’, aldus oprichtster Marja Baas. ‘Nu hebben we eindelijk partijen gevonden die zich inzetten voor circulariteit en minder tot geen plastic toevoegen aan hun producten. De materialen zijn nog niet perfect, maar het proces is onmisbaar in onze gezamenlijke zoektocht naar duurzame alternatieven.’

Van afval tot leer

De appelrestanten, die worden bewerkt tot poeder dat vervolgens wordt verwerkt tot nieuwe vezel, komen uit Bolzano, Italië. In combinatie met nu nog synthetische toevoegingen ontstaat een stevig materiaal dat erg lijkt op leer. Door bestaand afval te gebruiken worden afvalstromen verminderd en zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig, wat bijdraagt aan het reduceren van energieverbruik. AppleSkin is gemotiveerd om het hele product 100% circulair te maken; voor MYoMY dé reden om dit innovatieve materiaal te gebruiken voor vegan ‘leather look’ tassen. Het doel is om voor 2022 de gebruikte synthetische materialen te verbeteren. Momenteel bestaat de bovenlaag van de tas voor 38% uit PolyUrethaan (PU) en voor 26% uit appelresten en de verstevigende onderlaag voor 20% uit Polyester en 16% katoen.

De MYoMY ‘Innovative materials’ expositie is te zien van maandag 23 augustus tot en met zondag 5 september tijdens de openingstijden van de Bijenkorf in Den Haag. Daarna zal de expositie doorreizen naar de Bijenkorf in Utrecht en naar verwachting ook naar Rotterdam.

Over de schrijver