14 tekenen dat je te veel medisch Googelt

Bij ieder pijntje meteen naar Google? Om vervolgens je testament op te maken? Je bent niet de enige hoor, maar die rollercoaster van ingebeelde ziektes is wel vervelend. Per minuut worden er ongeveer 70.000 gezondheidsgerelateerde zoekopdrachten ingetoetst bij Google. Terwijl het opzoeken van je symptomen in tweederde van de gevallen een verkeerde diagnose oplevert, zo blijkt uit Australisch onderzoek (2020). Wil je weten of je te veel medisch Googelt? Check dan even deze red flags.

14 tekenen dat je teveel medisch googelt

 1. Ieder minuscuul pijntje zoek je meteen op.
 2. Dit leidt binnen drie minuten tot de conclusie dat je terminaal bent.
 3. Medisch Googelen doe je in het Engels. Dan vind je veel meer.
 4. Bij moeilijk ademen, Google je niet ‘benauwdheid’, maar ‘benauwdheid longembolie’.
 5. Lees je dat een longembolie nog andere symptomen kent (hartkloppingen, pijn bij inademen), dan heb je acuut hartkloppingen. En verrek. Als je heel héél héél diep inademt, doet het een beetje pijn.
 6. Je zegt thorax in plaats borst.
 7. Na een zoektocht op ‘overlijden na ingreep tandarts’ lees je midden in de nacht, in de krochten van een patiëntenforum, dat Anneloes1964 van haar schimmelteen genas door een aftreksel van gekookte wespen te drinken.
 8. Hunkerend naar geruststelling ga je online. Maar wanneer je het scherm weer uitzet, voel je je ALTIJD slechter.
 9. Artsen vragen regelmatig of je een medische achtergrond hebt.
 10. Met YouTube voer je zelf kleine operaties zelf uit. Steelwratje afknippen? Lipoompje verwijderen? Geen probleem!
 11. Je snapt nog steeds niet dat het internet vol staat met Zeer Ernstige Ziektes en Veel Voorkomende Kleine Kwaaltjes en dat je er niet zo veel vindt over kleine kwaaltjes die niet zo veel voorkomen.
 12. Moeiteloos slobber je een bord spaghetti naar binnen, terwijl je op tv een hersenoperatie kijkt (online heb je veel engere dingen gezien).
 13. De grootste cyber-frustratie in je leven is die ellendige paywall bij medische tijdschriften.
 14. In je zoekgeschiedenis staan de vreselijkste ziektes. Volgens het internet heb je ze allemaal. Maar de enige juiste diagnose – cyberchondrie – wordt door dokter Google steeds gemist.

Ben jij iemand die veel medisch googelt? Laat ons je ervaringen weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook: een digitale detox, zo pak je dat aan.

Over de schrijver