In de Noordzee werken ze aan deze 4 baanbrekende oplossingen voor het klimaat

De Noordzee is ons grootste natuurgebied met een rijk zeeleven. Maar ook een van de drukste zeeën ter wereld. De visserij, scheepvaart en energiesector maken er allemaal gebruik van, waarbij het belangrijk is om een goede balans te vinden tussen de natuur, energieproductie en voedselvoorziening. In Den Haag wordt er op dit moment gewerkt aan allerlei innovatieve oplossingen, die hieraan bijdragen. En het meeste daarvan gebeurt onder water.

Vlak voor de kust van Den Haag, net buiten de haven van Scheveningen, is er een testgebied van 10 x 10 zeemijl waar de Gemeente Den Haag, TU Delft, TNO en andere partijen samenwerken. Zij testen slimme technologische oplossingen en innovaties, die met wind, stroming, water en het zeeleven te maken hebben. Een aantal van deze oplossingen delen we met je.  

Golfenergie in de Noordzee

Het bedrijf Dutch Wave Power ontwikkelt een technologie om duurzame golfenergie in elektriciteit om te zetten, die ze testen in dit gebied. Deze technologie maakt gebruik van een golfenergie-omzetter. Deze omzetter bestaat uit een drijver, die dankzij de golven heen en weer draait langs een ophangsysteem. Tijdens dit draaien zet een interne aandrijflijn en slingersysteem in de drijver de golfenergie om in elektriciteit.

Een boerderij op de Noordzee

In februari startte het bedrijf North Sea Farmers een nieuwe stap in de bouw van het allereerste offshore zeewierboerderij van Nederland. Tussen eco-ankers komt een lang zeewierteeltsysteem, dat bestaat uit een teeltmodule en een zaai- en oogstmachine. Het doel is om dit jaar 1,6 km² zeeboerderij aangelegd. De eerste zeewierteeltinstallatie ligt al een tijd in het testgebied, maar met de toevoeging van de eco-ankers – tussen de windparken – de worden nu ook stappen gezet om de zeebodem natuurvriendelijker te maken en het zeeleven te stimuleren.

Zeewier is niet alleen gezond voor mensen. Het bevat onder andere magnesium, kalium, jodium, ijzer, eiwitten en essentiële aminozuren, maar het is ook goed voor het milieu.  Het is één van de snelst groeiende planten op aarde, filtert het water en neemt veel meer CO2 op dan planten op het land. Het wordt dan ook niet voor niets het ‘groene goud’ genoemd. Wat je allemaal met het zeewier kunt doen, beschreven we in dit blog. 

Kunstriffen op de zeebodem van de Noordzee

Natuurlijke riffen zijn grotendeels verdwenen op de bodem van de Noordzee. Riffen in de vorm van schelpdierriffen en schelpkokerwormvelden zijn enorm belangrijk voor het leven in zee. Daarom worden er op dit moment experimenten gedaan om te onderzoeken of kunstmatige riffen de oplossing zijn. Riffen bieden ruimte aan mosselen en ander leven dat zich aan structuren moet hechten. Het principe van een kunstrif is een beetje hetzelfde als van een touw dat je in een haven hangt; daar groeien namelijk heel snel mosselen aan.

De kunstriffen zullen op de zeebodem de start vormen van het ontstaan van natuurlijke riffen om het bodemleven een impuls te geven. Werken ze goed, dan zou het een oplossing kunnen zijn om deze kunstriffen bij windmolenparken op zee te plaatsen.

Een drijvend zonnepark

Misschien niet onder water, maar wel op het water, is een drijvend zonnepark – dat bestand is tegen hoge golven – dat 15 kilometer uit de kust van Scheveningen komt. Sinds 2019 zijn er proeven gedaan door het bedrijf Oceans of Energy en die waren succesvol, want het bedrijf kreeg een EU subsidie van bijna een miljoen euro en zal straks een capaciteit van 1000 megawatt aan energie gaan leveren. Dit is net zo veel als de energievoorziening van 300.000 huishoudens.

Waterstof op de Noordzee

Tenslotte is de Noordzee de eerste plek ter wereld waar het plan is om een offshore waterstoffabriek te bouwen. Op het olie- en gasplatform Q13a van Neptune Energy, dit ligt zo’n 10 kilometer uit de kust van Den Haag, zal de PosHYdon installatie groene waterstof gaan produceren. Deze waterstof wordt opgewekt uit duurzame elektriciteit door wind en zon. TNO zal het testprogramma uitvoeren. 

Heb jij nog voorbeelden? Deel je ze dan met ons?

Over de schrijver