Teff: langer sporten, beter afvallen met oeroud graan

Foto: *Zara, Flickr
Foto: *Zara, Flickr

(Dit bericht is stand tot gekomen in samenwerking met Fitalong).

Teff is een graan dat al eeuwen lang verbouwd wordt in Ethiopië. Sinds kort zijn teff producten ook in Nederland verkrijgbaar, o.a. bij Fitalong. Het graan is gluten vrij, bevat veel voedingsstoffen en geeft lang een gevuld gevoel. Daarom is het bijzonder geschikt voor mensen die willen sporten of afvallen. Het oeroude graan past prima in de levensstijl van moderne mensen. Hier het verhaal achter dit bijzondere graan.

Teff is een graan dat oorspronkelijk uit Ethiopië komt. De Injera, een pannekoek van teff, wordt daar geserveerd bij de meeste gerechten. Tegenwoordig wordt teff ook verbouwd in andere landen, waaronder Frankrijk en Nederland.

Het graan heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Het bevat veel ijzer dat ook nog eens makkelijker wordt opgenomen door het lichaam. Verder bevat teff complexe koolhydraten die langzamer afgebroken worden. Dit is de voornaamste reden dat mensen die willen afvallen baat hebben bij teff: je hebt lang een vol gevoel en zal je dus minder gaan snacken. Zo schreef de bekende TV presentator Jelle Brand Corstius dat hij teff wil gebruiken om zijn buikje te laten verdwijnen.

Voor sporters, met name afstandlopers en fietser, zijn de complexe koolhydraten en de ijzer ook gunstig. De energie uit teff wordt langzaam aan het lichaam afgegeven, je houdt dus langer energie over. Misschien dat daarom Ethiopische marathonlopers zoals Haile Gebrselassie zo lang hard blijven lopen! Teff is verder gluten vrij, en kan dus door mensen gegeten worden die een gluten intolerantie hebben. Veel mensen zweren ook bij de gunstige invloed die teff heeft op hun stoelgang.

In Nederland kun je teff op een aantal plekken kopen. Sommige bakkers bieden een sportbrood of energie brood aan. Het bedrijf Fitalong levert veel teff sportvoeding, maar ook cruesli’s en andere producten. Binnenkort komen er ook teff koekjes op de markt. Er zijn nog een aantal andere leveranciers. Let wel op het percentage teff. Sommige producten bevatten maar een kleine percentage van het bijzondere graan.

Lees ook

Special “Verrot goed eten”
Een Happy Meal ziet er na een jaar nog precies hetzelfde uit. De hamburger vergaat niet, de frietjes blijven glanzend geel. Bacterieën, schimmels, muizen en vliegen laten het onberoerd, omdat er niks in zit wat de moeite van het eten waard is. Wat de natuur niet blieft, is voor ons ook niet geschikt. In deze special laat hetkanWel je zien hoe je goed kunt eten met voedsel dat wél verrot. In de keuken, in het restaurant, in de winkel en op je balkon — verrot goed eten is makkelijker te vinden dan je denkt.

Over de schrijver

1 reactie op “Teff: langer sporten, beter afvallen met oeroud graan”

Reacties zijn uitgeschakeld.