NK: wie haalt de meeste tegels uit de stad?

Wie haalt in 2021 de meeste tegels uit de stad en vervangt ze voor groen? Gemeente Rotterdam won vorig jaar het NK Tegelwippen, in een competitie tegen Amsterdam. In totaal werden 95.000 stoeptegels gewipt in 2020. Dit jaar strijden veertig gemeenten mee. Dinsdag 30 maart gaat de tweede editie van het NK Tegelwippen van start!

Tegels eruit, waarom?

In een stad met veel tegels blijft het lang warm en zakt regenwater lastig de grond in. En dat terwijl we steeds vaker te maken krijgen met extreme regenbuien en hogere temperaturen. Groen zorgt voor verkoeling, werkt als een spons én draagt bij aan de biodiversiteit. Lang verhaal kort: steden hebben meer groen nodig en minder steen.

Gouden Tegel

Van 30 maart tot en met 30 september gaan veertig gemeenten met elkaar de strijd aan. Gemeenten bepalen zelf waar en hoeveel tegels gewipt worden. Dat kan in de openbare ruimte zijn, maar bijvoorbeeld ook in de tuinen van inwoners. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. Actieve bewoners maken ook kans op een prijs voor het transformeren van een (gevel)tuin.

Derby’s

Vorig jaar speelde zich een ware strijd af tussen Rotterdam en Amsterdam, maar ook dit jaar kan je een aantal spannende derby’s volgen: Leeuwarden en Groningen, Breda en Tilburg, Deventer en Zwolle en Leiden en Haarlem. Andere gemeenten die meedoen zijn onder meer Utrecht, Arnhem, Apeldoorn, Assen, ‘s-Hertogenbosch, Delft, Haarlemmermeer, Diemen, Oosterhout, West Betuwe, Tiel, Veenendaal, Woerden, de Bilt, Zaltbommel, Noordwijk, Lisse en Zaanstad.

Ook meedoen?

Heb je tegels gewipt? Laat dan via deze website weten hoeveel dat er waren. Staat jouw gemeente er niet bij, maar wil je wel meedoen? Ook dan kan je gewipte tegels aanmelden via de website, want ze tellen mee voor de Nationale Tegelteller.

Laat in een reactie aan ons weten of je meedoet aan het NK Tegelwippen, we zijn benieuwd! Hoe meer tegels, hoe beter. Wil je van jouw (gevel)tuin een ware jungle maken? Hier vind je tips

Over de schrijver

1 gedachte over “NK: wie haalt de meeste tegels uit de stad?”

  1. Een tuin vol bloemen!! Daar strijd ik voor!! En weg met die tegels uit de tuin!! Vorig jaar bij ons op het plein zijn er 2 grote borders aangelegd door de bewoners met planten die de gemeente Houten betaald heeft. Ook alle klinkers zijn vervangen door een waterdoorlatend materiaal, daar staan 2 houten banken en een Social sofa. We hebben in het najaar zelf ook voorjaarsbollen geplant. Onder de oude kastanjebomen is het nu een prachtig groen geheel geworden. En met een aantal bewoners houden we het zelf bij, dat is ook een gezellig sociaal evenement. Ik kan het iedereen aanraden! En meer groen in eigen tuin helemaal!!

Reacties zijn gesloten.