Tegenaanval op voedselverspillende reclame geopend

De week in voedsel. 2014, het jaar tegen voedselverspilling is nog nauwelijks voorbij of supermarktketen Plus komt met een wel heel eigenaardige commercial op de proppen. In de reclame is te zien hoe kinderen een bloemkool te lijf gaan met stift en hamer in de hoop deze van het menu te schrappen. Hun moeder komt binnenlopen, ziet de gehavende bloemkool en concludeert dat deze helemaal niet meer goed is. Ze gaat terug naar Plus en krijgt van de verkoopster een nieuwe bloemkool: versgarantie is immers versgarantie.

De Youth Food Movement kwam met een reactie op de Plus-reclame: een video die viral ging op internet. De grappig bedoelde winkel reclame van Plus voor versgarantie pakt uit als verspillingsgarantie. Wat is er mis met bloemkool met een plekje? Nog altijd gooit de consument per persoon ongeveer veertien procent van al het gekochte voedsel weg. Dit is 0,8 miljard kilogram per jaar en kost de economie 4,4 miljard euro per jaar: geld dat wordt verspild aan verspilling. In een wereld waar elke dag de vraag ‘hoe gaan we negen miljard mensen voeden in 2050?’ centraal staat is er volgens YFM geen behoefte aan reclames die pro-voedselverspilling lijken te zijn.

Op de website van Plus kunnen we lezen wat de voorwaarden en spelregels zijn voor de door de supermarktketen geïntroduceerde versgarantie. Voor onverpakte groenten als de bloemkool geldt de garantie wanneer het product uiterlijke kenmerken vertoont waaruit blijkt dat het product niet meer vers is. Specifieker is Plus niet en dus impliceren deze voorwaarden dat consument en winkelbediende samen besluiten of het product vers is of niet.

Schoonheidsgarantie
Zoals uit de – onder andere door Wageningen Universiteit ondersteunde – campagne Damn Food Waste al aantoonde: iets minder dan de helft van alle consumenten gooit een product direct weg wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken, zonder de eigen zintuigen te gebruiken. De houdbaarheidsdatum zegt echter niks over de eetbaarheid of zelfs kwaliteit van een product, maar is eerder een beschermend instrument voor de voedselproducent en supermarkt.

Naar aanleiding van de Damn Food Waste campagne agendeerde staatssecretaris Dijksma de waarde van houdbaarheidsdata al eens in Europa. Als Plus communiceert dat alleen perfect uitziende groenten vers zijn, en dat je groenten met een plekje gewoon terug kan brengen, wordt versgarantie ‘schoonheidsgarantie’. Het cosmetisch beoordelen van groenten is nu juist het probleem, dat voedselverspilling in de hand werkt.

Ook andere supermarkten scheppen verwarring over het uiterlijk van groenten en fruit. Zo stelt Lidl de nauwkeurige check op vlekjes gelijk met kwaliteitsgarantie. En vertelde Jumbo ons halverwege vorig jaar dat hun veelzijdige groenten assortiment aantrekkelijker is dan de kromme worteltjes die je uit eigen moestuin haalt.

Kanteling
Terwijl er juist een kanteling in bewustzijn te signaleren valt. Niet alleen behaalde voedselverspillingsinitiatief Kromkommer afgelopen jaar veel aandacht in de media, de Franse supermarktketen Intermarché kreeg door hun campagne voor “Inglorious Fruits and Vegetables” 24 procent meer klanten. Dit zag ook Albert Heijn. Als eerste stap introduceerde de supermarkt kort geleden haar Buitenbeentjes, online te bestellen pakketten ‘gekke’ groenten en fruit.

Telefonisch contact met Plus wijst uit dat de keten geen urgentie voelt om de commercial van de buis te halen. Ze beloven enkel de reacties mee te nemen in de evaluatie van de commercial. Los van de verwarring die zij enigszins begrijpen, is de marketingafdeling er nog steeds van overtuigd dat menig kijker de ludieke knipoog begrijpt. Misschien moeten we toch maar eerder vertrouwen op het gezonde verstand van de consument.

Joszi Smeets (@joszismeets) en Joris Lohman (@jorislohman) van Slow Food geeft met regelmaat een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Slow Food is een wereldwijde beweging van boeren, consumenten en food professionals met als doelstelling lekker, puur en eerlijk voedsel voor iedereen toegankelijk te maken.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Trouw.

Over de schrijver

1 gedachte over “Tegenaanval op voedselverspillende reclame geopend”

  1. Het is te gek voor woorden een stel verwende kinderen verpesten een bloemkool Ze mogen blij zijn dat ze te eten hebben heel veel mensen hebben honger

Reacties zijn gesloten.