Kijktip Tegenlicht: de Brave New World van Silicon Valley

Cyber-utopisten geloven dat technologie al onze problemen gaat oplossen. En veel van hun voorspellingen lijken uit te komen. In ieder geval zorgen snelle technologische ontwikkelingen voor diepgaande maatschappelijke veranderingen. VPRO’s Tegenlicht zocht deze cyber-utopisten op en sprak met hen over de toekomst. Is die wel zo zonnig als zij geloven?

Van de website van Tegenlicht:

“We lezen het evangelie volgens Steve Jobs, downloaden de nieuwste apps en hebben ontzag voor Google. Ongemerkt voltrekt zich een revolutie, die ons leven op alle niveaus vormgeeft: hoe we ons verplaatsen, hoe we met onze vrienden en geliefden omgaan, hoe we werken, hoe we politiek bedrijven en hoe we denken over wat publiek is en wat privé.

Deze revolutie wordt vormgegeven door een nieuwe orde van programmeurs, entrepreneurs en durfkapitalisten in ‘Silicon Valley’. Zij hebben de kennis, de netwerken en het geld. Misschien zijn de eerste geluiden dat Silicon Valley zich wil afscheiden van de Verenigde Staten wel een voorbode voor wat ons nog te wachten staat.”

Bekijk de Tegenlicht aflevering hier:

Bekijk de aflevering hier

Bron: Tegenlicht