Kijktip Tegenlicht: Zo maak je de woestijn weer groen

Tegenlicht, Groen Goud 2. Foto: Vpro
Tegenlicht, Groen Goud 2. Foto: Vpro

Een droog, onherbergzaam berggebied zo groot als Nederland omtoveren tot een groene oase? Het lijkt misschien niet te kunnen, maar toch is het mogelijk. Ieder gebied kan weer tot leven gewekt worden. Ook als ze totaal door erosie verzand zijn. Dit is in Groen Goud 2 van VPRO Tegenlicht te zien. In deze aflevering zie je het herstel van ecosystemen in Spanje, India en Egypte en welke winst daaruit valt te behalen. En dan gaat het niet alleen over ecologische winst, maar ook over economische.

Twee jaar geleden zond VPRO Tegenlicht al deel 1 van Groen Goud uit. Die uitzending inspireerde de Nederlandse ecoloog Willem Ferwerda om samen te werken met de ecoloog John D. Liu. Deze Amerikaans-Chinese cameraman filmde de vergroening van het Löss-plateau in China en reisde sindsdien de wereld over om mensen in andere landen te inspireren. De samenwerking tussen Ferwerda en Liu resulteerde uiteindelijk in een nieuwe organisatie, Commonland. Deze stichting heeft een heldere missie: het wereldwijd herstellen van ecosystemen.

Herstelprojecten in Spanje, India en Egypte

In Groen Goud 2 zien we voorbeelden uit Spanje, India en Egypte dat het herstellen van ecosystemen werkt.

In Egypte startte Dr. Ibrahim Abouleish een experiment om de woestijn bij Caïro weer groen te maken. Inmiddels heeft Dr. Abouleish niet alleen een goed lopen bedrijf opgebouwd maar is er een volledige gemeenschap met scholen en medische en culturele voorzieningen in de woestijn opgebouwd.

De Indiër Jadav Payeng heeft eigenhandig een jungle gecreëerd door zelf door te gaan met het aanplanten van bos. Dit gebied is inmiddels 450 voetbalvelden groot en lopen er olifanten, herten, neushoorns en Bengaalse tijgers rond. Payeng wordt in India dan ook niets voor niets ‘The Forest Man’ genoemd.

De werkwijze van de Indiër zou ook goed kunnen werken in Spanje. Daar trekt de plattelandsbevolking massaal naar de stad omdat de lokale grond verdroogt als gevolg van verkeerd gebruikte landbouwsubsidies, onverstandig water- en landgebruik en grootschalige erosie. Helaas is het vinden van werk in de grote steden ook erg moeilijk. Landbouwkundig ingenieur Pedro Alonso Fernandez wil met zijn experiment laten zien dat ook de Spaanse verzilte en geërodeerde grond herstelt kan worden.

Bron: VPRO Tegenlicht

Lees ook
[adrotate group=”1″]

1 reactie op “Kijktip Tegenlicht: Zo maak je de woestijn weer groen”

  1. Pingback: Minder werken en toch hetzelfde salaris? De Zweden doen het » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.