Tegenlicht Meet Up: De strijd om het zaad

Tegenlicht Over De Global Seed Vault. Foto: Tegenlicht
Tegenlicht Over De Global Seed Vault. Foto: Tegenlicht

In de Tegenlicht Meet Up van woensdag 13 november kun je in gesprek gaan met de mensen achter de Tegenlicht documentaire over de Global Seed Vault.
In de Global Seed Vault, ook wel Doomsday Vault genoemd, worden de zaden van de wereld bewaard. De kluis staat op Spitsbergen en is bestand tegen aardbevingen, kernrampen en overstromingen. Bij een temperatuur van 20 graden onder nul worden zoveel mogelijk soorten zaden bewaard. De zaden vormen een back-up voor als de wereld getroffen wordt door groot onheil of er onverhoopt een soort plant verdwijnt.
Rond de kluis is echter een patstelling ontstaan: want van wie is het zaad eigenlijk? Grote bedrijven patenteren steeds meer soorten zaden. En ontwikkelingslanden komen erachter dat speciale gewassen een soort groen goud zijn.
De Tegenlicht Meet Up gaat verder met de discussie. Aanwezig zijn o.a. documentairemaker Kees Brouwer, Bert Visser (Centrum voor Genetische Bronnen Nederland), Anke van den Hurk (Plantum), Hans van Scharen (Medewerker Europees parlementslid Bart Staes, European greens) en Arjen de Vos (Zilt Proefbedrijf).
Deze avond wordt gemodereerd door Bart Krull (IMI).
Locatie: woensdag 13 november 2013, Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam
Benieuwd naar de documentaire? Hier kun je ‘m bekijken
Meer over de Tegenlicht Meet Up lees je hier

Over de schrijver