Tegenlicht: recycling van oude mobieltjes is big business

4183802908 A5Ceed149B
Foto: Prayitno, Flickr
In een telefoon zit meer goud dan in gouderts van hetzelfde gewicht. In 200 mobieltjes zit zelfs genoeg goud voor één trouwring. Maar het is ook gevaarlijk en zeer intensief werk om goud te winnen uit je oude mobiele telefoon. Als je het goud uit de printplaten wilt halen, moeten de printen worden opgelost in hoog geconcentreerd salpeterzuur. Ondoenlijk voor consumenten maar voor recyclingbedrijven is het big-business.
Aanstaande zondag behandelt Tegenlicht deze miljardenindustrie in de aflevering ‘Vuil Goud’.

De reportage brengt ons in het Duitse Minden en het Belgische Houthalen, waar men is begonnen met het afgraven van de vuilstortplaatsen. Ongeveer de helft van het afvalmateriaal, zoals slakken, staal, koper en bepaalde metalen kunnen worden gerecycled tot grondstoffen. Met de rest van het materiaal zal via een nieuwe plasmatechnologie groene energie worden geproduceerd. Dat kan naar schatting voldoende energie opleveren voor 200.000 gezinnen gedurende 20 jaar. Duitsland schat alleen al de waarde van het afval dat geschikt is om energie op te wekken op zestig miljard euro. Kijken dus, aanstaande zondag 29 maart, om 21:05 op NPO2.

Het is misschien lastig om zelf het goud uit je mobieltje te halen, maar je kunt zelf wel makkelijk bijdragen aan het reduceren van de berg e-waste. Als je bijvoorbeeld een mobiel telefoon abonnement afsluit, of je schaft een nieuwe mobiel aan, bedank dan meteen wat je met je oude mobiel doet.

Stuur hem bijvoorbeeld op naar Closing the Loop. Die organisatie zorgt voor een veilige en verantwoorde recycling. Ongeveer zeventien metalen worden uit de e-waste geëxtraheerd zoals goud, platinum en koper. Ook de plasticbehuizing van je mobiel krijgt een tweede leven als een soort basalt. Dit materiaal kan bijvoorbeeld worden toegepast in de bouw als cement of goed isolerend kunststeen.

Als je mobiel nog goed werkt, krijgt hij via Closing the Loop een tweede leven in Azië, Afrika of Europa. Zo wil de organisatie alle mobieltjes behoeden voor de vuilnisbelt. Vooralsnog kregen 18.423 mobieltjes al een tweede leven en werden 281.452 telefoons gerecycled.

Lees ook:
Geld verdienen met je oude mobiel of maak een ander rijk

Over de schrijver

3 gedachten over “Tegenlicht: recycling van oude mobieltjes is big business”

 1. Ik wist wel dat oude mobieltjes voor recyclingbedrijven big-business is, maar ik had geen idee dat in een telefoon meer goud zit dan in gouderts van hetzelfde gewicht! Ik probeer meer milieubewust te leven, daarom wil ik mijn oude spullen recyclen. Ik heb zelfs iets van metaal in mijn kelder!

 2. Mijne heren,
  Graag zou ik met u in contact willen komen voor het overnemen van recyclezuilen.
  De inzamelzuilen zijn in de basis bedoeld geweest voor AH vestigingen. Het recyclebedrijf, die deze inzamelzuilen gebruikte, hebben wij over genomen. Een gedeelte van het bedrijf hebben wij aangehouden echter de recycle van Mobiele telefoons en batterijen is niet onze corebusiness. Momenteel hebben een aantal inzamelzuilen inclusief de dozen in het magazijn staan.
  Ik doe u een aanbieding voor het overnemen van deze inzamelzuilen en de dozen.
  RECYCLEZUILEN
  We ongeveer 680 tot 700 inzamelzuilen. De zuilen zijn geschikt voor o.a. assets met een datadrager waaronder Tablets, CD/DVD ROM’s USB sticks en mobiele telefoons en batterijen. De zuilen zijn natuurlijk voor meerdere doelen geschikt.
  De zuil is voorzien van een degelijk stalen slot, een terugslag klep en een A3 display aan de voorzijde.
  De terugslagklep voorkomt dat als de zuil omdraait de goederen niet gestolen kunnen worden.
  Het display kan zowel aan de voor- alsmede de achterzijde worden voorzien worden van een A3 folder. Tevens zit er een uitsparing aan de voorzijde voor folder materiaal. (zie vierkante bak voorzijde)
  De oorspronkelijke nieuwprijs van de zuil was € 230,00. excl BTW.
  DOZEN
  In de zuilen past een kartonnen doos. Van deze dozen hebben we 44 pallets van ieder 440 stuks op voorraad staan. Totaal +/- 19.400 stuks.
  Formaat doos: 290mm (breedte) x 250mm (lengte) x 470mm (hoogte)
  De nieuwprijs van de kartonnen doos (zonder opdruk) was € 0,62
  AANBIEDING:
  Wij willen de producten in één levering aanbieden.
  Zuilen: Kosten van de zuilen € 50,00 per stuk Excl. BTW
  Dozen: Kosten dozen 19.400 stuks a € 0,25 per stuk. Excl. BTW
  Al de benoemde kosten zijn excl. BTW en vervoerskosten.

  Indien u interesse heeft sturen wij graag foto’s

  GROET
  PIETER OLISLAGERS
  0031637554254
  ?

 3. Pingback: Nederlanders gooien elk jaar 2kg kostbaar e-afval weg - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.