Tegenlicht Talk: Jeremy Rifkin over de “power to the people”-revolutie

Jeremy Rifkin. Foto: Tegenlicht Talks
Jeremy Rifkin. Foto: Tegenlicht Talks
VPRO’s Tegenlicht laat inspirerende mensen en interessante dwarsdenkers aan het woord. In een aflevering is er vaak maar ruimte voor enkele quotes per denker, terwijl ze veel meer interessants te zeggen hebben. Tegenlicht gaat daarom de komende tijd Tegenlicht Talks publiceren. Deze uitgebreide interviews komen vanaf 2 september online op tegenlicht.vpro.nl/talks.
Op hetkanWel vind je alvast de exclusieve première van de Tegenlicht Talk met een van de meest invloedrijke denkers over nieuwe energie: Jeremy Rifkin.
In deze talk vertelt econoom, politiek adviseur en energie-expert Rifkin hoe diepgaand de impact van de “power to the people”-revolutie zal zijn. Rifkin: “De zon op je dak is gratis. Als de technologie goedkoop genoeg is, maak je je niet meer druk over de prijs. De wind die tegen je huis blaast is gratis. De geo-thermische warmte in de grond onder je gebouw is gratis. De biogas die je in een biogasinstallatie maakt is gratis.” Deze totaal andere benadering van energie is een belangrijke drijfkracht van de Derde Industriële revolutie, die waarbij de consument / burger zelf centraal staat: “Iedereen is zijn eigen ondernemer.”

Meer items over Jeremy Rifkin op hetkanWel

  • In 2007 publiceerden we een review van The European Dream. Ondanks vele negatieve verhalen over Europa, heeft Rifkin meer vertrouwen in de Europese droom dan in de Amerikaanse droom.
  • In 2010 interviewde 1Vandaag Rifkin. Volgens Rifkin vormt de opkomst van duurzame energie in combinatie met de opkomst van het internet de beste uitweg uit de crisis.
  • In 2011 publiceerden wij een samenvatting van een groter interview met Jeremy Rifkin in Ode. Rifkin: “De Derde Industriële Revolutie zal voor de eenentwintigste eeuw net zulke ingrijpende gevolgen hebben als de Eerste voor de negentiende en de Tweede voor de twintigste eeuw had. En net als de twee vorige revoluties zal de Derde Industriële Revolutie onze manier van werken en leven in alle opzichten veranderen.”

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Tegenlicht Talks? Abonneer je hier op het Youtube-kanaal van Tegenlicht.

Over de schrijver

2 reacties op “Tegenlicht Talk: Jeremy Rifkin over de “power to the people”-revolutie”

  1. Pingback: Kijktip Tegenlicht: 3D printen als nieuwe industriële Revolutie » hetkanWel.nl

  2. "I am guardedly hopeful" zei hij aan het einde. Dat lijkt me een goede houding – ik noem het kritisch hoopvol.
    In de vele debatten over onze onzekere toekomst zien we vaak de twee kampen van tegenstanders en voorstanders, of conservatieven en progressieven, van lam geslagen fatalististen en blinde halleluja technospiritualisten… Maar de werkelijkheid zal ergens tussen beide uitkomen, denk ik (al kan zij zo maar uit de bocht raken als we niet oppassen!)
    Ik denk dat tussen elk "probleem of kans"- beeld de uitdaging ligt. En het is aan ons hoe we die aanpakken opdat we achteraf kunnen uitmaken of het een probleem of kans was.

Reacties zijn uitgeschakeld.