Deze groene uitzendingen van Tegenlicht wil je niet missen

Het ziet er naar uit dat er deze maand nog flink wat regen uit de lucht komt vallen voor het eindelijk weer volop lente wordt. Mocht je de komende tijd nog op zoek zijn naar wat inspiratie die je gewoon vanaf je eigen bank kunt opdoen, dan kunnen we je deze groene en toffe afleveringen van Tegenlicht aanraden.

Terugkijken: Groene Dromen

Begin april werd er een pracht van een Tegenlicht-aflevering uitgezonden: Groene Dromen. Deze aflevering stond volledig in het teken van duurzaam ondernemen. Er zijn gelukkig steeds meer bedrijven en initiatieven die duurzaam willen ondernemen, maar in deze aflevering kijken ze of ons land écht duurzamer wordt en waar er nog kansen liggen. Daarnaast zie je een aantal inspirerende pioniers van Blue City 010.
Blue City 010 zit in het voormalige Tropicana in Rotterdam en op deze waanzinnige locatie doen ongeveer 50 ondernemers hun best om hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar af te stemmen en te werken aan de stad van de toekomst. Zo zie je bijvoorbeeld de helden van Rotterzwam en Fruitleather. De eerste kweekt oesterzwammen op koffiedik en de tweede maakt leer van, jawel, fruit! Deze en andere gave innovaties kan je trouwens eind deze maand ook met je eigen ogen gaan bewonderen of komen proeven tijdens het Blue Food Festival.
Regen Villages - Effekt

Zondag 23 april: Boer zoekt voedselflat

Op zondag 23 april praat Yvon Jaspers gezellig bij met de deelnemers van Boer zoekt Vrouw Internationaal, maar om 21.10 kan je doorschakelen naar Tegenlicht voor andere koek: Boer zoekt Voedselflat. Deze aflevering gaat over ons voedselsysteem en hoe inefficiënt dat eigenlijk is. Ons voedsel legt namelijk enorm veel kilometers af, wordt verspild én vervuilt het milieu. In deze aflevering wordt er gekeken naar duurzame alternatieven zoals voedselflats en stadslandbouw.
Je ziet ze niet in de aflevering, maar wij hebben een tijdje geleden ook een paar mensen gesproken over dit onderwerp. Zo interviewden we de oprichter van ReGen Villages die in Almere een zelfvoorzienend dorp mét een verticale voedselproductie aan het bouwen is, en spraken we stadsboerin Suzanne Monnier over hoe mooi het zou zijn als onze voedselvoorziening in de nabije toekomst letterlijk dichterbij huis zou zijn.
Precious Plastic

Zondag 30 april: Uitdagers en aanpakkers

De afgelopen tijd kon iedereen via de VPRO Tegenlicht-webapp mensen aandragen die met een bijzonder initiatief de wereld een stukje mooier maken. Uit al deze helden hebben zij vijf veelbelovende uitdagers en aanpakkers gekozen om in deze aflevering in de schijnwerpers te zetten.
Zo zie je bijvoorbeeld Dafne Westhof van Het Beloofde Varkensland. Zij heeft allerlei ex-productiedieren en gedumpte minivarkens vrijgekocht uit de bio-industrie en het slachthuis en een paradijs voor hen gecreëerd waar ze mogen leven tot ze “omvallen van ouderdom.” Daarnaast zie je Sjir Hoeijmakers. Hij lanceerde Stichting Effectief Altruïsme Nederland waarmee hij wil laten zien hoe je de wereld zo effectief mogelijk kunt verbeteren.
Naast deze aflevering wordt er ook een Tegenlicht-Meetup georganiseerd waar verschillende uitdagers en aanpakkers vertellen wat zij doen voor een betere wereld. Een van hen is Dave Hakkens van Precious Plastic. Hij ontwikkelde een aantal open source machines (te zien op de afbeelding hier boven) om plastic afval te verwerken tot nieuw materiaal. Alle bouwtekeningen en instructievideo’s van deze machines staan online en zijn gratis toegankelijk zodat iedereen zijn eigen lokale recyclebedrijf kan beginnen.

Ben je benieuwd welke helden er nog meer komen vertellen? Klik dan hier voor het evenement. Wil jij meer lezen over Tegenlicht? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. De afbeeldingen bij dit stuk zijn van Pexels, Regen Villages door EFFEKT en Precious Plastic.

Over de schrijver