Nu de lokroep om over te schakelen op groene energie steeds sterker wordt en grote buur Duitsland laat zien hoeveel economische kansen dit biedt, raken de tegenstanders van een duurzame energiehuishouding nerveus. Experts uit het veld spelen daarom twee retorische troefkaarten uit: groene energie is slecht voor de schatkist, en erger nog, groene banen kosten ons keihard verpleegsters. Belastingvoordelen voor gratis energie uit zon en wind, zijn daarom ongewenst. Nee, we moeten juist vooral fossiele brandstoffen blijven gebruiken, want de miljarden energiebelasting zijn onmisbaar om de zorg betaalbaar te houden.
Wat de voorstanders van vuile energie daarmee eigenlijk beweren, is dat het redelijk is dat wij opdraaien voor de almaar stijgende zorgkosten via de belasting op onze energierekening. Maar zouden verpleegsters echt beter worden als wij blijven toegeven aan onze fossiele brandstofverslaving? Of zijn het juist de mensen die werken bij vuile energiebedrijven? Het zal geen verbazing wekken dat de nerveuze noodkreten juist in die hoek luid klinken, bijvoorbeeld hier op Energieexpert.nl, een community voor iedereen die werkt in of met de energiesector.
Even voor de duidelijkheid: de exploderende zorgkosten zijn een groeimonster dat nog geen bewindsman in bedwang heeft gekregen, ook al hebben ettelijke koene ridders er als minister hun tanden in gezet. Maar hoe komt het eigenlijk dat er zo’n groot beroep wordt gedaan op de zorgpot? Omdat we wel steeds ouder worden, zelfs steeds vaker stokoud, maar niet gezonder. Want we leven in een economie die ziek maakt. We worden bijvoorbeeld ziek van fijnstof en andere troep in de lucht – en hoe komt die daar? Juist, van alle troep die wij met bijvoorbeeld onze kolencentrales in de lucht stoten. We worden ziek van onze levensstijl: we zitten meer stil dan we bewegen. En we worden ziek van de stress, omdat we bijvoorbeeld keihard moeten werken om onze almaar stijgende energierekening te betalen.
Kortom, in een economie die ziek maakt hebben we steeds meer verpleegsters nodig. Maar een groene economie is juist een economie waar mensen beter van worden. Financieel, want winddelen en zonnepanelen maken schone stroom fors aantrekkelijker dan smerige stroom. Maar we knappen er ook fysiek van op, want windmolens en zonnepanelen brengen schone lucht. Bovendien krijgt groene energie ons weer aan het werk, geen overbodige luxe in een depressieve economie.
Reken dus maar dat de schatkist daar ook van profiteert. Duitsland zet jaarlijks al 300 miljard euro om met schone technologie, vooral voor energie uit biomassa, wind en zon, en creëerde al 1,4 miljoen banen. Vergeet daarbij niet dat de zon voor niets schijnt en de wind voor niets waait. We krijgen de grondstoffen voor een groene economie dus op een presenteerblaadje aangereikt.
Kortom, we staan nu voor de keuze: blijven we investeren in een economie die ziek maakt – we sluizen nu 4 x zoveel belastinggeld naar vuile energie als naar schone energie – of stappen we over op een economie waar we beter van worden. Advies van een dokter lijkt me in deze situatie overbodig.
Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio
Lees ook:
Zo krijg je een zonnepaneel op je dak
Bereken je voordeel met winddelen
Ook de SER wil nu bindende klimaatafspraken
Tegenstanders van de groene economie raken bloednerveus
- Geplaatst door Frissewind
- 28 oktober 2012
- hetkanWel
Over de schrijver

Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur
7 gedachten over “Tegenstanders van de groene economie raken bloednerveus”
Het lijkt me beter dat er helemaal geen subsidie op energie wordt gegeven, dan gaan mensen beter nadenken of ze de energie wel nodig hebben
OK, een paar andere linkjes dan, om es schoon schip te maken onder de aanbidders van de blauwe platen. Nog steeds wordt deze diersoort niet gehinderd door enige kennis. Nooit gehoord van:
http://www.solarwebsite.nl/2010/01/kombikraftwerk…
http://klimaatkombi.nl/Energie/Energieneutraal-mi…
http://klimaatkombi.nl/Energie/Tom_de_Ridder.html
Trusten.
Weg met de vuile energie! Op naar de schone, groene energie, dé energiebronnen van de toekomst!
Weer zo'n eenzijdig reklame verhaal
Voor hoeveel minder fossiel verbruik – schonen lucht? – heeft de groene energie al gezorgd? De produktie van zonnepanelen blijkt overigens niet zo schoon. "Financieel, want winddelen en zonnepanelen maken schone stroom fors aantrekkelijker dan smerige stroom." dank zij forse subsidie door de belastingbetaler en/of andere stroomverbruikers
forse subsidie op zonne energie? mag ik even heel hard lachen meneer?
Heeft u enig benul hoeveel subsidie er naar fossiele brandstoffen gaat? Goed er zijn altijd mensen die gewoon zwart willen kijken.
PS als u even een link wil sturen waar bewijs is van de "vuile productie" van zonnepanelen kunnen we eens kijken of dat op weegt tegen de altijd vervuilende energie bronnen.
Fossiele energie ontvangt meer subsidie dan duurzame energie. Vergeet niet dat fossiele energie op lange termijn zal opraken. Duurzame energie is geen reclame, maar pure noodzaak. Waarvan de transitie niet een paar jaar, maar 10 tallen jaren nodig heeft.
Reacties zijn gesloten.