Telewerken leidt tot minder betrokkenheid bij bedrijf en baas. Het lijkt logisch: uit het oog, uit het hart. Maar het gezaghebbende Harvard Business Review (HBR) beweert op haar blog juist precies het tegenovergestelde. Uit de resultaten van het 360 graden feedback proces bij een investeringsmaatschappij bleek dat telewerkers méér betrokken zijn bij hun werk dan kantoorwerkers. En ze waarderen hun baas ook beter.
De investeringsmaatschappij was stupéfait. Maar HBR-blogger, Scott Edinger, vond de resultaten volstrekt begrijpelijk. Hij somt de volgende redenen op.
Nabijheid zorgt voor gemakzucht
Je kent ze misschien: managers die op 15 meter bij je vandaan zitten en email gebruiken als hun belangrijkste communicatiemiddel. En dit wordt nog erger als ze op een andere verdieping zitten. Het is niet gezegd dat deze managers lui zijn, het is meer zo dat ze vergeten om bewust met je af te spreken. Je zit samen op kantoor, dus je ziet elkaar toch wel?!
Afwezigheid zorgt dat je meer probeert om connectie te maken
Als je samenwerkt vanaf verschillende plekken, voer je vaker gesprekken die zorgen dat je weet wat er in de wereld van de ander gebeurt.
Leiders van tele-teams gebruiken hun tools beter
Leiders van virtuele teams moeten veel verschillende communicatietools gebruiken, zoals videoconferencing, instant messaging, voicemail en telefoon. Zo worden ze daar heel bedreven in, terwijl de ontwikkeling van die competenties voor traditionele managers minder geldt.
Leiders van tele-teams benutten de tijd samen optimaal
Kostbare tijd samen wordt zo goed mogelijk benut door managers van virtuele teams. De focus ligt zoveel mogelijk op het werk dat samen gedaan moet worden.
Overigens wil de HBR-blogger, Scott Edinger, niet beweren dat telewerken per se beter is dan samenwerken op kantoor. Wél wil hij benadrukken dat met iemand op kantoor op dezelfde effectieve manier gecommuniceerd moet worden als met iemand op een externe locatie. En ironisch genoeg signaleert hij dat dit niet altijd vanzelfsprekend is.
Bron: Harvard Business Review
Lees ook:
Het Nieuwe Werken: zo werk je flexibel en groen
De voor- en nadelen van flexwerken
Flexwerkers leven gezonder
Telewerkers betrokkener bij hun werk en ze vinden hun baas beter
- Geplaatst door Frissewind
- 27 augustus 2012
- Denken
Over de schrijver

Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur
1 gedachte over “Telewerkers betrokkener bij hun werk en ze vinden hun baas beter”
Ik ben zelf ook begonnen met telewerken en herken heel goed wat er beschreven wordt in het artikel. Soms heb je van die dagen waarop je < a href=&rdquo ;http://www.regus.nl/starting-a-business/workplaces/home-office.aspx">thuis werkt en je gewoon niet actief aan het werk bent. Maar aan de andere kant ben ik het ook eens met Harvard. Als ik thuis zit heb ik zo nu en dan contact met mijn collega's en baas over skype, terwijl de enkele keer dat ik wel naar kantoor ga, we heel effectief met zijn allen brainstormen over een nieuwe campagne. En als dat succesvol was genieten we daarna nog even van een drankje. Wat we voordat ik begon met thuiswerken nooit deden.
Reacties zijn gesloten.