Terra Nova is een bijzonder spel voor kinderen

Terra Nova is een spel dat lastige maatschappelijke thema’s naar de belevingswereld van kinderen brengt. Dit gebeurt aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland. Tijdens dit spel discussiëren de jonge spelers over hun ideale samenleving. Bijvoorbeeld over met wie je jouw vis deelt en of je bereid bent om nieuwelingen op te nemen op jouw eiland.
De kinderen wegen hun opties kritisch af, verplaatsen zich in een ander en worden uitgedaagd door actuele morele dilemma’s, en dat alles in een leuke en veilige spelsituatie. We spraken social designer Lisa Hu over haar creatie.
Een mooi idee
Lisa Hu is afgestudeerd aan de Design Academie in Eindhoven. Zij wilde echter niet alleen ‘mooie dingen’ maken maar meer betekenen en het leek haar waardevol om iets te bedenken voor en met kinderen. Ze besloot een middel te ontwikkelen dat kinderen stimuleert om over burgerschap te praten. Lisa vertelt bevlogen:
“Steeds meer mensen vragen zich af hoe we controversiële onderwerpen open en constructief met elkaar kunnen bespreken en hoe we de nieuwe generatie actief kunnen betrekken bij maatschappelijke uitdagingen. Met Terra Nova willen we het laagdrempelig en leuk maken om samen de grote thema’s van de samenleving te verkennen en naar oplossingen te zoeken.”
Een bijzonder spel
Ondertussen is Terra Nova zo goed als af en is het al door heel wat kinderen getest. Lisa vertelt trots: “Kinderen grijpen de vraagstukken op de kaartjes aan om elkaar te laten zien wat ze weten, en om hun mening hardop denkend te vormen door op elkaar te reageren.”
Zo waren er kinderen die het op een gegeven moment niet eens waren over wat er wel en niet gedeeld moest worden met nieuwkomers op het eiland. Een jongetje vond dat ze op zoek moesten naar een eigen land. De ene teamgenoot kwam met empathische argumenten, de andere met utilitaristische argumenten waarom de nieuwkomers wél opgenomen moesten worden in hun kamp. Uiteindelijk vonden ze samen een mooie middenweg.”
“Bij een ander groepje kinderen mochten nieuwkomers meteen op hun eiland komen wonen, maar werd er een maximum totaal aantal inwoners vastgesteld en de ‘rode’ (kleur van de originele) poppetjes moesten altijd in de meerderheid blijven. Daarentegen bedachten ze ook zelf dat je als nieuwkomer na 100 dagen rood wordt!”
© Terra Nova
Wereldprijs
Onlangs won Terra Nova de ASN Bank Wereldprijs in de categorie kinderrechten en onderwijs. Lisa:“Dankzij de wereldprijs en onze crowdfunding campagne is het ontwikkelbudget rond. We kunnen in 2017 de eerste editie van Terra Nova gaan leveren! Daarbij is het onderwijs de primaire doelgroep, vanwege het inclusieve karakter: elk kind geniet onderwijs, ongeacht zijn of haar achtergrond. Daarnaast willen we het spel ook zeker buiten het onderwijs beschikbaar stellen. Bijvoorbeeld via de gemeente, bibliotheken, kinderkampen, welzijnsorganisaties en natuurlijk ook voor thuis.”
“Verder gebruiken we het prijzengeld o.a. voor het ontwikkelen van een online platform. Zo kunnen leerkrachten en begeleiders bijvoorbeeld zelf hun eigen kaartjes maken met een vraagstuk dat bij hen speelt. Ook kunnen ze hier terecht voor feedback, tips en updates zodat Terra Nova relevant en actueel blijft.”
© Terra Nova
Toekomstplannen
In het voorjaar start de laatste pilotserie van Terra Nova. Zo kunnen er nog zoveel mogelijk ervaringen uit de praktijk worden meegenomen voordat ze daadwerkelijk gaan produceren. Rond het voorjaar en de zomer zal een voorverkoop traject starten voor de levering in het nieuwe schooljaar.
Lisa: “Ik hoop dat zoveel mogelijk leerkrachten en begeleiders zich geïnspireerd voelen om nog meer uitdagende thema’s met kinderen en jongeren te bespreken. Dat jonge mensen voelen dat hun kijk op de wereld en de manier waarop ze deze uiten er toe doet. Dat ze daarmee kunnen oefenen, niet met behulp van termen en theorie, maar op een manier die voor iedereen relateerbaar is. En dat zoveel mogelijk kinderen worden geprikkeld om creatief en kritisch te denken en zich bekommeren om de (lokale) samenleving. Eerst in Nederland, en wie weet welke kansen we daarna kunnen pakken!”

Wil jij meer weten over Terra Nova? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Wil jij dit bijzondere spel graag op jouw (kind zijn of haar) school introduceren? Stuur dan een berichtje naar [email protected]

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Terra Nova. De bovenste afbeelding is gemaakt door Mischa Halle.
© Terra Nova

Over de schrijver