Duurzaam op vakantie naar Tuinesië of Gran Balkonia? Pimp je terras met 4 tips!

Met een vakantie thuis bespaar je niet alleen het milieu, ook het saldo van je bankrekening. Zin om je terras of balkon te pimpen? Wij geven je vier manieren met milieuvriendelijke tips die weinig geld kosten.

Vier besparende manieren om je terras te pimpen

Hiermee is je vakantie naar Côte du Jardin écht even helemaal anders en nog duurzaam ook.

  • Opruimen en schoonmaken

Niet het leukste onderdeel, wel die het meest voldoening geeft. Na het opvegen van oude bladeren en weghalen van spinnenwebben ga je aan de schoonmaak. Je kunt hiervoor ecologische schoonmaakmiddelen kopen maar veel goedkoper zijn de middelen uit grootmoeders tijd. Het enige dat je nodig hebt is baking soda, groene zeep en azijn. Op internet zijn veel ´recepten´ voor natuurlijke schoonmaakmiddelen met deze ingrediënten te vinden.

Onkruid tussen je tegels verwijder je liever niet met azijn, dit kan schadelijk zijn voor het milieu. Beter gebruik je hiervoor kokend water. Stel het schoonmaken en opruimen van je terras niet te lang uit want zo heb je veel meer plezier van je vakantie thuis!

  • Gerecyclede tuinmeubels

Kies voor duurzame tuinmeubels die tegen een slag en stoot kunnen. Oftewel stoelen, bankjes en tuintafels van materialen met een lange levensduur. Gerecyclede items zijn natuurlijk het leukst en meest origineel. Gebruik bijvoorbeeld een leeg vat of ton als salontafel. Zaag ‘m doormidden voor twee kleinere varianten. Je kunt hiervoor ook aan de slag met oude planken of een ander meubelstuk ombouwen. En wie kent niet de mogelijkheden met oud (steiger)hout of pallets? Een zoekopdracht op internet geeft je zat voorbeelden en tutorials om zelf aan de slag te gaan.

Nog een oude fiets in de schuur staan die niet meer te repareren is? Gebruik de wielen als unieke tafelpoten. Of stapel twee autobanden op elkaar om een originele stoel te maken. Oude kratjes kun je weer gebruiken voor een nieuwe buitenkast. Gebruik vooral je creativiteit want de mogelijkheden zijn eindeloos!

  • Verlichting

Sfeervolle verlichting is echt een meerwaarde voor de avonduren op je terras. Nieuwe verlichting nodig? Ga eens neuzen in de kringloopwinkel of speur op een tweedehandswebsite voor een tweede-leven buitenlamp. Kies bij voorkeur voor LED-lampen. Lampen op zonne-energie zijn natuurlijk het beste voor je milieu en je energierekening. Deze lampen zijn tegenwoordig zo goed van kwaliteit dat ze niet meer onderdoen voor gewone lampen. Van lege potjes maak je eenvoudig lampions die je op kunt hangen. Of een lichtslinger van oude blikjes waarin je met kleine gaatjes figuren maakt. Ook super sfeervol is een oude teil met water en drijfkaarsjes.

  • Bloemen & planten

Groen met fleurige kleuren maakt je terras of balkon natuurlijk helemaal af. Voor het milieu kun je het beste kiezen voor planten die van nature in ons land voorkomen; inheemse plantensoorten. Je geeft hiermee onderdak & voeding aan veel verschillende soorten insecten, vogels en andere dieren. Dit is erg belangrijk voor de biodiversiteit. Inheemse planten hebben daarnaast minder onderhoud nodig.

Je kunt bloemen & planten kant-en-klaar kopen maar zelf zaaien of stekken is goedkoper en leuker. Ook zijn er veel tweedehands planten te krijgen of vraag iemand een stekje. Als decoratie pluk je zelf bloemen die je hier en daar neerzet in een oud glaasje of potje. Erg gezellig! Tweedehands of gerecyclede bloempotten pimp je makkelijk in je eigen stijl.

Vergeet vooral de eetbare planten niet. Ook als je geen tuin hebt, zijn zelfs op het kleinste terras of balkon, mogelijkheden om je eigen groenten en kruiden te kweken. Of eetbare bloemen zoals viooltjes, goudsbloem en oost-indische kers. Dat fleurt tegelijk op!

Weet jij nog leuke ideeën of voorbeelden om met weinig geld en middelen je terras of balkon te pimpen? We horen het graag onderaan in een reactie!

Over de schrijver