(Terug)kijktip: Galapagos

Foto: Galapagos Eilanden, ©Aerial Filmworks
Foto: Galapagos Eilanden, ©Aerial Filmworks
Afgelopen vrijdag zond de NTR de eerste aflevering uit van de serie Galapagos. David Attenborough voert de kijker mee op een verkenningstocht door tijd en ruimte op zoek naar een antwoord op een van de grootste mysteries van onze planeet: hoe heeft de buitengewone rijkdom aan leven op aarde kunnen ontstaan?

De unieke planten- en diersoorten in de serie komen slechts op één plek voor, een levend laboratorium waar het leven zich al honderdduizenden jaren in volkomen isolement afspeelt. Het grootse natuurexperiment van onze aarde: de Galapagos-eilanden.

Deze archipel midden in de Stille Oceaan, die bestaat uit 130 eilanden, huisvest opmerkelijke flora en fauna, soorten die nergens anders op aarde voorkomen. Aan de kust steken zeeleguanen de draak met de gewoonten van hun in de woestijn levende soortgenoten door in zee te plonzen om zich aan zeewier te goed te doen. Ondertussen zwermen blauwpotige vogels boven de oeroude lavavelden en wemelt het dichtbeboste hoogland van de wonderlijkste vleermuizen, hagedissen en roofvogels.

Bizarre en unieke verzameling dieren op de Galapagos-eilanden

David Attenborough heeft alle uithoeken van de aarde bereisd en kennisgemaakt met het leven in al zijn bonte vormen, maar nergens komt hij op zo’n intieme manier met zo’n bizarre en unieke verzameling dieren in contact als op de Galapagos-eilanden. Toch zag deze archipel er ooit heel anders uit. In de eerste aflevering vertelt Attenborough over het ontstaan van de Galapagos, een kale woestenij die het toneel zou vormen van een groots experiment: het allereerste leven op aarde.

Hij legt uit welke omstandigheden nodig waren om dit experiment te laten plaatsvinden en welke ingrediënten onontbeerlijk zijn voor het spontane ontstaan van leven: van vulkaanuitbarstingen tot verre oceaanstromingen, van extreem isolement tot het opportunisme van toevallig passerende planten en dieren. Al vertellend doet Attenborough uit de doeken hoe de Galapagos bevolkt zijn geraakt met de vreemdste verzameling flora en fauna op onze planeet.

Galapagos: nog twee afleveringen in september

De volgende afleveringen kun je zien op 11 en 18 september. De thema’s die hierbij centraal staan zijn ‚Aanpassing’ en ‚Evolutie’. Verkend wordt hoe het leven zich over deze vreemde en vaak ontoegankelijke eilanden heeft verspreid; een relaas van opmerkelijk gedrag, genetische innovatie en heftige concurrentiestrijd.

Verder vertelt David Attenborough over de geologische krachten die tot een spectaculaire explosie van biologische diversiteit hebben geleid; een explosie die, zij het niet zonder ingrijpende ecologische gevolgen, de inspiratie zou vormen voor een van de belangrijkste wetenschappelijke theorieën uit de geschiedenis.

Bij zijn laatste bezoek aan de Galapagos staat Attenborough stil bij de manier waarop natuurlijke selectie het leven op deze eilanden heeft gevormd, hoe ze onze wetenschappelijke inzichten hebben verrijkt en welke toekomst dit biologische wonderland wacht. Al doende komt hij oog in oog te staan met het zeldzaamste dier op onze planeet, treedt hij in Charles Darwins voetsporen en is hij getuige van het eeuwige proces van afsterven en wedergeboorte van deze magische eilanden.

Je kunt de eerste aflevering hier terugkijken.

Over de schrijver