Tesla „belachelijk” snel van 0 naar 100

http://www.teslamotors.com/nl_NL/models
Foto: Tesla Motors
Tesla had al een „Insane”-knop in de Tesla Model S, maar uitvinder en ondernemer Elon Musk vond de acceleratie van 0 naar 100 kilometer per uur in 3.2 seconden nog niet snel genoeg. Daarom heeft hij nu de knop „Ludicrous” (belachelijk) toegevoegd. Hiermee ga je van 0 naar 100 in 2.8 seconden.

Als je niet zo’n autoliefhebber bent, zeggen deze tijden je misschien niet zoveel, maar bij dergelijke acceleraties schiet je echt tegen de rugleuning, zoals je in het filmpje hieronder kunt zien. „Het is sneller dan vallen”, volgens Elon Musk, want in de Ludicrous-mode accelereert een Tesla op 1,1 keer de zwaartekracht.

Spierballen van een stekkerauto

Hoewel topsnelheid nooit zo relevant is, kennen veel kenners nul-tot-honderdtijden van automodellen uit hun hoofd. Het is een indicatie van het kaliber van een auto. Volgens Autoweek geldt de volgende vuistregel: alles onder de tien seconden is vlot, onder de acht is snel, onder de zes kan je echt meedoen en alles onder de vijf seconden accelereert sneller dan de meeste mensen ooit zullen gaan met een auto.

Met een Tesla ben je dus inderdaad belachelijk snel als je in 2,8 seconden 100 kilometer per uur rijdt (60 miles per hour, 96 kilometer per uur om precies te zijn). Alleen de Bugatti Veyron en de Porsche 918 Snyder, beiden met een brandstofmotor, doen het nog sneller: in 2,5 en 2,3 seconden. Maar daarvoor betaal je wel respectievelijk €2.600.000 en €780.450 in Nederland. Voor de Tesla Model S betaal je ongeveer €100.000,-

Disruptie in de auto-industrie

Met de Ludicrous-knop laat Elon Musk dus veel meer zien dan de spierballen van de Tesla. De knop is weer een bevestiging van de marktomwenteling in de autobranche door de snelle ontwikkeling van stekkerauto’s. Met de Model S heb je nu een e-auto voor een ton met de piekprestatie van een miljoen kostende brandstofauto.
Het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht, want de kosten voor batterijen dalen snel en Elon Musk lijkt vastbesloten om met een hoog innovatietempo de auto- en energiehandel volledig op zijn kop te zetten, zoals Steve jobs dat eerder deed in de ICT-industrie.

Over de schrijver

1 reactie op “Tesla „belachelijk” snel van 0 naar 100”

  1. Middelbareschool natuurkunde: 96 km/u is afgerond 26.7 m/s (96/3.6), dus de versnelling van 0 naar 26.7 m/s in 2.8 seconde is afgerond 9.5 m/s2 (26.7/2.8). Dat lijkt mij trager dan zwaartekracht (9.81 m/s2 in Nederland) en zeker niet 1.1x sneller zoals hier beweerd wordt.

Reacties zijn uitgeschakeld.