Test hier of jouw stroom duurzaam is

Hier Test Groene StroomVeel stroom die in Nederland als ‘groene stroom’ wordt verkocht is eigenlijk helemaal niet groen. Het is in feite ‘Sjoemelstroom’, want de energiemarkt wordt helemaal niet duurzamer gemaakt.
Bedrijven als Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, beweren bijvoorbeeld dat ze 100% groene stroom leveren, maar in de praktijk dragen deze bedrijven niet bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. Ze kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen, waarvoor ze een paar honderdste eurocent per kWh betalen. Ook bedrijven als Dong Energy, Electrabel en Eneco voegen steeds meer waterkracht toe in hun mix van electriciteitsbronnen.
Daarom heeft de HIER klimaatcampagne, een initiatief van ruim dertig maatschappelijke organisaties die heel Nederland wil betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem, een applicatie ontwikkeld om te kunnen nagaan waar stroom eigenlijk geproduceerd is.
Heb jij sjoemelstroom of groene stroom? Test het hier.

Lees ook:
Zijn we nou wel of niet goed bezig met groene stroom?
De 7 groenste energieleveranciers

Over de schrijver

6 gedachten over “Test hier of jouw stroom duurzaam is”

  1. Alle kilowatturen uit het openbare electriciteitsnet zijn meer grijs dan groen,het klinkt negatief maar het is de realiteit.
    De positieve kant is dat het langzaam verschuift naar meer groen.
    Wil je echt voor groen gaan dan zul je het zelf op moeten wekken, maar dan zijn er wel een paar technische hindenissen te nemen.

  2. Die applicatie wekt de suggestie dat als je overstapt naar een andere leverancier dat dit invloed heeft op de opwek van duurzame energie.
    Afname van groene stroom zorgt er niet voor dat windmolens langer of harder gaan draaien. Ook worden er geen extra windmolens neergezet. Dat komt omdat duurzame energie in NL subsidie nodig heeft. De overheid stelt elk jaar een maximaal bedrag aan subsidie (SDE+) beschikbaar, de subsidie per kWh is dusdanig hoog dat de er elk jaar meer aanvragen zijn dan het budget waardoor er moet worden geloot. Kortom, de overheid bepaalt hoeveel (grootschalige) duurzame energie wordt opgewekt en niet de consument.
    Mijn advies is : neem het goedkoopste energiecontract dat je kunt krijgen (let vooral ook op gas, want daar ben je veel meer aan kwijt dan aan stroom) en gebruik zo min mogelijk. Het geld dat je hiermee bespaart kun je dan weer gebruiken in besparingsmaatregelen (bv isolatie, bespaardouchekop, radiatorfolie) of eigen opwek (zonnepanelen, zonneboiler). Je bent dan goedkoper en duurzamer wanneer je groene stroom afneemt.

  3. En voor wie het nog niet door had; Essent is diegene die anno 2013 nog kolencentrales bouwt in Nederland.
    Dus als het over duurzame energie gaat, kan ik iedereen alles behalve Essent aanraden.

Reacties zijn gesloten.