Test: jouw ecologische voetafdruk

[photopress:voetafdruk.jpg,full,alignleft]De boef herken je aan zijn voetafdruk. Dat zie je geregeld bij detectiveseries. Ik ontdekte vandaag op internet dat ik er ook gloeiend bij ben — door mijn “ecologische voetafdruk”.

In een test kun je uitzoeken hoeveel grond (‘je voetafdruk’) er nodig is om jouw levensstijl mogelijk te maken. Ik heb zo’n 5,5 hectare nodig, 4x meer dan ik zou krijgen als alles eerlijk verdeeld was in de wereld. Oeps.

In mijn achterhoofd weet ik natuurlijk dat ik op te grote voet leef, maar het is toch pijnlijk om het zo duidelijk in een grafiekje te zien… Het vervelende is: ik zie niet direct een oplossing.

Ik denk dat de belangrijkste reden voor mijn grote voetafdruk het auto- en vliegtuiggebruik is. Het probleem is dat ik dit alleen met grote moeite zou kunnen beperken. Ik reis jaarlijks 10.000 km naar mijn werk, grotendeels met de auto. Ik carpool echter vaak, gebruik regelmatig het OV en rij op autogas. Ik zie niet in hoe ik daar veel kan winnen, behalve door op fietsafstand van mijn werk te gaan wonen — maar dat heeft weer andere grote nadelen. Ook het vliegtuiggebruik is voornamelijk zakelijk: ik ga meestal 1x per jaar naar een buitenlandse conferentie. Zonder deze vliegreizen kan ik mijn werk niet goed doen.

Wat is nou de oplossing van dit dilemma?

Ik denk dat ik maar weer eens serieus moet gaan kijken naar alternatieve vormen van energievoorziening voor mijn eigen huis. Dan kan ik misschien winst boeken met mijn energieverbruik. En ondertussen blijf ik hopen op de spoedige komst van 1. een serieuze OV-oplossing voor de hele Randstad en 2. de waterstofauto. Liever na mij geen zondvloed!

Over de schrijver

10 reacties op “Test: jouw ecologische voetafdruk”

 1. Sinds enkele jaren eet ik geen vlees meer, daar ik samenwoon met mijn vegetarisch etende vriendin. Blijkbaar sorteert dat voldoende effect om eens te vliegen, regelmatig met de auto op vakantie te gaan en mijn computers de gehele dag door te laten draaien.

  12 punten valt mijn score, als ik mijn vleesconsumptie van vroeger vervang door mijn verhoogde kaasconsumptie van nu. 16 punten zelfs als ik zelfs het zeldzame biefstukje of visje dat ik nu nog eet in een restaurant laat staan.

  Dus, voor wie zich werkelijk zorgen maakt over zijn ecologische voetafdruk is het het overwegen waard eens wat vaker (of altijd) vegetarisch te koken.

 2. “Zonder deze vliegreizen kan ik mijn werk niet goed doen.”
  Wat moet dat moet, maar je kunt de schade wel wat beperken / goed maken: Trees for Travel is een stichting die de uitstoot neutraliseert van broeikasgassen (waaronder CO2) die vrijkomen tijdens vliegreizen. Tegelijkertijd wordt hierdoor de natuur hersteld en beschermd in die gebieden waar dit hard nodig is. http://www.treesfortravel.nl

  Rekenvoorbeeld
  De uitstoot van een retourvlucht naar
  een bestemming in Spanje (Europa) voor 1 persoon is 1.25 ton CO2-equivalenten. Circa 62 bomen moeten 1 jaar groeien om dit weer op te nemen. De kosten voor het compenseren bedragen 17 euro (inclusief BTW).

Reacties zijn uitgeschakeld.