Teveel van het goede: voedingssupplementen schaden mogelijk ons hart

stevendepolo, Flickr.com
stevendepolo, Flickr.com

Voedingssupplementen helpen de weerstand te verbeteren en vullen de hoeveelheid belangrijke vitaminen en mineralen in het lichaam aan. Toch wil dat niet zeggen dat ze maar onbeperkt ingenomen kunnen worden. Uit onderzoek door Duitse wetenschappers bleek onlangs dat een teveel aan supplementen schadelijk kan zijn voor het hart. Die conclusie werd bevestigd door Karl Michaëlsson van de Universiteit in Uppsala.

Calcium

De wetenschappers ontdekten dit toen zij de impact van calciumpillen onderzochten onder een groep van ongeveer 61.500 vrouwen. Hieruit bleek dat de calcium die via voedingsmiddelen in het lichaam terecht kwam, niet schadelijk was. Het slikken van calciumtabletten vergrootte echter het risico op een hartaanval aanzienlijk. Gedurende een periode van ongeveer 19 jaar kwamen bijna 12.000 van de vrouwen die meewerkten aan het onderzoek te overlijden. Bijna een derde daarvan bezweek aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Een verhoogde inname van calcium bleek een belangrijke levensverkortende factor te zijn: wie minimaal 1400 milligram per dag aan calcium binnen kreeg, had een twee keer zo grote kans op een dodelijke hartaanval.

Oorzaak

Waar dit precies door komt en waarom er een verschil is tussen het innemen van voedingssupplementen of het ‘gewoon’ binnenkrijgen van mineralen, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat de bijvoorbeeld calciumtabletten een grote hoeveelheid calcium in één keer afgeven, waardoor afzettingen in de kransslagaders kunnen ontstaan. Wel durven de wetenschappers in ieder geval te concluderen dat de supplementen dus zeker niet als medicijn gezien moeten worden en ze ook hun gezondheid beter niet van deze middelen af moeten laten hangen.

Bron: Frankfurter Allgemeine

Lees ook:

Waarom regelmatig geen vlees eten gezond is

Onkruid met opmerkelijke eigenschappen: kweekgras

Voedsel waar je de 100 mee kunt halen: vette zalm

2 reacties op “Teveel van het goede: voedingssupplementen schaden mogelijk ons hart”

  1. De juiste voedingssupplementen zijn wel goed voor ons hart, zoals magnesium en vitamine D.
    Maar calciumsupplementen zijn zeer slecht voor hart en bloedvaten, dus ook de hersenen. Ze kunnen immers aderverkalking veroorzaken. Helaas schrijven sommige artsen nog steeds calciumsupplementen voor tegen botontkalking, terwijl juist magnesiumsupplementen zo belangrijk zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.