FabBRICK: van textielafval tot steen

Een FabBRICK is een steen gemaakt van gerecycled textiel. Op deze manier wil Clarisse Merlet, architecte en het brein achter FabBRICK, een einde maken aan textielafval. Europeanen gooien jaarlijks ongeveer 11 kilo aan textiel weg per persoon. Het overgrote deel daarvan (87%) wordt verbrand of naar een stortplaats afgevoerd. Niet als het aan Clarisse ligt. Zij ziet het niet als afval, maar als een grondstof. FabBRICK is één steen met drie functies; om te dragen, te isoleren en het is esthetisch.

Bouw- en textielindustrie

Clarisse, de oprichter van FabBRICK kwam er tijdens haar studie architectuur achter dat zowel de bouwsector als de textielindustrie erg vervuilend en energie intensief zijn. De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van CO2-uitstoot. Samen met de mode industrie (10%) komen ze uit op de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Textielafval

Om bij te dragen aan een oplossing voor beide industrieën ging Clarisse op zoek naar mogelijkheden om afval als grondstof te gebruiken. Ze ontwierp een steen waar het afval van de textielindustrie verwerkt wordt tot een product wat als materiaal gebruikt wordt in de bouwsector. Een steen van gerecycled textiel. Als architect ziet Clarisse het als haar rol om te laten zien hoe je ook op een andere manier kan bouwen, met innovatieve materialen. Naast dat het niet vervuilend en energie intensief is, ziet het er ook nog eens esthetisch heel mooi uit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brut nature (@brut.nature)

Van textielafval tot FabBRICK

FabBRICK maakt de stenen van kledingstukken die niet geschikt zijn voor verkoop of hergebruik. Het grootste bestanddeel is katoen, aangezien uit haar proeven blijkt dat je bijvoorbeeld polyester en elastaan minder goed tot een steen kunt vormen. Het probleem van de enorme hoeveelheid textielafval kunnen we natuurlijk niet oplossen door alleen katoen te verwerken. Daarom maken ze gebruik van een samenstelling van 80% katoen en 20% een mix van andere materialen. Om een voorbeeld te geven, voor een steen van 400 gram worden drie T-shirts gerecycled.

Textielafval

Hoe ga je van versnipperde kledingstukken naar een compacte steen? Clarisse heeft voor het project een milieuvriendelijke lijm ontwikkelt, gemaakt van niet vervuilende en natuurlijke componenten. FabBRICK is gebaseerd op afval, wat ze omtoveren tot een innovatief materiaal. Het kan dienen als isolatie, maar door de prachtige kleuren kun je het ook gebruiken als decoratie, voor meubilair of als muur. Ben je benieuwd aan wat voor project FabBRICK heeft gewerkt? Neem dan een kijkje op de website.

Een ander initiatief dat zich ook inzet om textielafval te verminderen is Drop & Loop: lees er hier meer over.

Wat vind jij van dit intiatief om textielafval te verwerken tot een nieuw product? Zou jij wel een meubel van FabBRICK in je huiskamer willen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 reacties op “FabBRICK: van textielafval tot steen”

Reacties zijn uitgeschakeld.