The Human Library: mensen lenen voor een goed gesprek

Gisteren opende De Correspondent met een stuk waarin Rutger Bregman een oplossing aan dient voor de enorme polarisatie in ons land. Zo pleit hij er voor om met ‘de ander’ in gesprek te gaan. Niet alleen online maar ook in het echt. Volgens ons is The Human Library een goede plek om hier mee te beginnen. Hier ‘leen’ je namelijk in plaats van een boek een bijzonder persoon voor een goed gesprek. Bijvoorbeeld een vluchteling, een militair, een ex-psychiatrische patient of iemand met een bijzondere levenswijze. Het doel van The Human Library is om vooroordelen weg te nemen en sociale cohesie te bevorderen.
In je eigen straatje
Vorige week zijn er veel mensen geschrokken van de uitslag van de verkiezingen. Maar weinig hadden verwacht dat Donald Trump zou winnen. Social media werd als een van de boosdoeners van deze grote schok aangewezen. Facebook is namelijk tegenwoordig een van de grootste nieuwsbronnen. Dat lijkt misschien irrelevant, maar Facebook werkt met algoritmes en schotelt je vooral artikelen en nieuwsberichten voor die passen in jouw eigen straatje. Zo zie je alleen wat jouw vrienden posten en worden berichten die daar qua politieke kleur ver vanaf liggen zelfs gecensureerd.
Online komen we “de ander” dus niet zo gauw meer tegen en ook in de echte wereld bewegen we veel langs elkaar heen. We bezoeken onze eigen vrienden, lievelingscafé’s, sportclubs en andere vaste gelegenheden en schuiven niet zo snel bij een ander aan voor een praatje. Bregman stelt dat we dat dus juist wél moeten doen. In plaats van praten over elkaar of praten over praten met elkaar, zouden we eens écht in gesprek moeten gaan. Volgens ons is The Human Library een perfecte plek om daar op een laagdrempelige manier mee te beginnen.
The Human Library
In The Human Library kan je zelf een ‘boek’ kiezen met een verhaal waarover je bepaalde vragen of veronderstellingen hebt. Bijvoorbeeld een dakloze, een jonge single moeder of een bekeerde Moslim. Vervolgens kan je met dit ‘gekozen boek’ aan een tafel gaan zitten en kan het ‘lezen’ beginnen. Het boek vertelt zijn of haar verhaal en jij mag als lezer alles aan het boek vragen. Omgekeerd mag ‘het boek’ ook dingen aan jou vragen. Zo leer je als lezer je vooroordelen wellicht wat opzij te zetten. Het ‘lezen van een boek’ kost ongeveer twintig minuten.
Een bezoeker van de eerste editie van The Human Library in Tilburg: ‘Wat mij het meeste geraakt heeft is het persoonlijke karakter van het gesprek en het feit dat twee personen die elkaar eigenlijk pas een paar minuten geleden hebben ontmoet, direct hele persoonlijke verhalen kunnen delen. Een bijzondere ervaring voor mij. Een prachtig boek dat me nog lang bij zal blijven.’

Human Library Door Tilburg University
Human Library Door Tilburg University


Het ontstaan van een bijzondere bibliotheek
Het team achter The Human Library komt voort uit een Deense jonge en idealistische jeugdorganisatie, genaamd: Stop The Violence. In 2000 werd het team gevraagd om een aantal activiteiten voor het Roskilde Festival te ontwikkelen. Het doel van deze activiteiten zou zijn om de dialoog aan te moedigen en positieve relaties tussen de verschillende festivalbezoekers op te bouwen. En zo werd The Human Library geboren.
Een van de grootste zorgen van de initiatiefnemers was dat mensen het punt niet zouden snappen, of dat het publiek er helemaal niet op zat te wachten om te worden uitgedaagd over hun vooroordelen. Tijdens die eerste editie waren er in totaal 75 boeken beschikbaar. Gedurende het festival maakten duizenden lezers dankbaar gebruik van dit bijzondere evenement. Zo sprak een agent met een graffiti kunstenaar, een politicus met een jonge activist en een voetbalfan met een feminist. De organisatoren, bibliothecarissen en lezers waren diep onder de indruk van de impact van deze speciale bibliotheek.
Editie Tilburg University
Sinds het eerste evenement in 2000 is The Human Library al in meer dan 70 landen over de hele wereld gepresenteerd. De eerstvolgende editie van The Human Library in Nederland is op woensdag 23 november. Deze zal plaatsvinden in de bibliotheek op het Koningsplein in het centrum van Tilburg. De openingstijden van The Human Library zijn 14:00 tot 18:00 uur. Toegang is gratis. De volgende editie van The Human Library Tilburg zal in maart 2017 plaatsvinden, dan weer op de campus van Tilburg University.
Editie Tilburg University gaat overigens uit van één-op-één-gesprekken, dus niet in kleine groepjes zoals in de video hier onder. De één-op-één-gesprekken in Tilburg zijn gebaseerd op het originele format van Human Library Roskilde. Zulke gesprekken zorgen namelijk (door de grotere privacy) voor een betere verbinding tussen boek en lezer, dan lezen in een kleine groep. Het boek kan in dit format ook terug vragen stellen aan de lezer, waardoor de ervaring zich nog meer verdiept.
Human Library Tilburg is een initiatief van Tilburg University i.s.m. Bibliotheek Tilburg Centrum en studieverenigingen Animo en Complex.
Wil jij meer weten over The Human Library? Klik dan hier voor de officiële site en hier voor de site over de editie in Tilburg. Wil jij graag zelf een editie organiseren? Klik dan hier voor het aanvraagformulier.
https://www.youtube.com/watch?v=XzdZENhOzQw

Over de schrijver

3 gedachten over “The Human Library: mensen lenen voor een goed gesprek”

  1. Tilburg is wat te ver van me vandaan. En ik hoop dat het er daar gezelliger uitziet dan op de eerste foto. Een tafelkleedje, gordijntje en wat levende plantjes doen wonderen (vind ik).

Reacties zijn gesloten.